Следващата голяма вълна на обновяване на служебен хардуер ще е първата след пандемичния хаос, но освен това може и да се превърне в момента, в който компютрите с изкуствен интелект ще станат масови... или пък не - зависи кого питате. На фона на амбициозната хардуерна премиера на Copilot+ PC платформата, експерти сблъскват мнения за инициативата на Microsoft и техните хардуерни партньори.

Според доклад на банкерите от Morgan Stanley именно AI ще е мотор на растежа на бизнес PC пазара. Около три четвърти от анкетираните IT директори на компании са заявили, че вече разглеждат технологията или планират да го направят.

Copilot+ PC: Как Microsoft виждат бъдещето на компютрите

Copilot+ PC: Как Microsoft виждат бъдещето на компютрите

Нов клас машини, нови процесори и на практика нов Windows

Един от факторите е, че Copilot+ PC машините обработват информацията локално - не се налага тя да напуска фирмената инфраструктура и да се качва на чужд облак. Последното потенциално сваля разходите, но все пак говорим за компютри за по над 1000 долара бройката.

В момента доставките на нови компютри са на доста ниски нива, а даже предстоящото спиране на поддръжката на Windows 10 не убеждава фирмите да правят ъпгрейд.

От Morgan Stanley прогнозират, че AI PC-тата ще са с 2% пазарен дял през 2024 г., който рязко ще скочи до 16 на сто догодина и в крайна сметка към 2028 г. вече с изкуствен интелект ще са две трети от компютрите.

Както отбелязва The Register, този оптимизъм не се споделя от всички IT директори и анализатори. Например, Елизабет Хакенсън - CIO на Schneider Electric, смята, че AI компютрите са "твърде скъпи", а колегата ѝ от компанията за клинични проучвания Clario Джей Феро очаква да види повече доказани в практиката приложения.

Проучване на Canalys на CIO равнище също показва, че около една трета от запитаните искат първо да видят какви подобрения носи AI, за да решат дали ще е фактор при поръчката на нови компютри.

Изследователският директор на Gartner Ранджит Атвал е директен: "Ако PC производителите настояват за висока цена на AI компютрите без лесни за показване ползи, бизнесите просто ще си купят машини без изкуствен интелект или такива с по-ниски възможности".

Анализаторите от Forrester са на сходно мнение: "Очакването е някои роли с големи изисквания - в креативната сфера, обработката на данни и софтуерното инженерство, да имат големи ползи от AI PC. За повечето служители, обаче, няма достатъчно приложения, които да променят коренно всекидневната работа и така няма какво да задвижи бързото навлизане на компютри с изкуствен интелект".

Иначе казано, все още не знаем дали AI PC няма да се окаже балон с много ограничено реално приложение.