Стъртъп от Калифорния изобрети най-големия компютърен чип в света. Компанията Cerebras Systems нарече продукта си The Wafer Scale Engine. Той е малко по-голям от стандартен iPad. Според производителя чипът може да управлява сложни системи за изкуствен интелект, от такива, използвани в автономни автомобили до софтуери за наблюдение.

Според експерт обаче технологията има и много голям недостатък. Тя ще се окаже неприложима в много центрове за данни, пише BBC.

Защо технологията е важна?

През годините компютърните чипове еволюираха, като ставаха по-малки и по-бързи. Повечето от тях обикновено се произвеждат върху силиконова платка, а после тя се разрязва, за да може те да се отделят един от друг.

Компютърният чип на Cerebras обаче има 400 000 ядра и всички са свързани помежду си с високоскоростни връзки. Разработчиците са заявили, че Wafer Scale Engine ще намали времето, което е необходимо за обработка на сложни данни от месеци на минути.

"Намаляването на времето за обучение премахва едно сериозно препятствие за напредъка на цялата индустрия", заявяват създателите на чипа.

Въпреки че Cerebras e започнала да доставя чипа на малък брой клиенти, компанията все още не е разкрила цената му.

Какви са недостатъците?

Въпреки бързината, с която чипът обработва информация, според специалисти той ще струва доста скъпо. Те предупреждават, че когато започват да работят с толкова големи чипове, компаниите имат нужда и от инфраструктура, която да ги поддържа. Именно поради тези причини той остава най-подходящ да захранва системи, свързани с изкуствения интелект, където в момента се влагат много пари.

Това ли първият чип за управление на изкуствен интелект?

Celebras дори не се доближава до първата, компания, която е разработила чип за ИИ. През 2016 година Google създаде TPU чипове, за да захранва приложението си за превеждане. Сега компанията, собственост на Alphabet, продава технологията на трети страни.

На следващата година китайският производител на мобилни телефони Huawei усъвършенства чиповете Karin, които компанията използва в своите смартфони за изчисления на сложни математически операции.

Още през началото на 80-е години на 20-и век американската компания Trilogy e получила стотици милиони долари, за да създаде собствен компютърен чип. Процесорите обаче не са били достатъчно мощни и са загрявали изключително бързо. По още ред причини компанията се отказва от намерението си да създаде компютърен чип.