Всички ние знаем колко добре са подготвени българските учени, математици и информатици, заяви американският посланик Джеймс Уорлик по време на откриването на регионалната конференция по киберсигурност и киберпрестъпност за държавите от Югоизточна Европа.

Той припомни, че в момента в България се снима мегапродукцията „Непобедимите", където активно участие взимат български дизайнери и IT специалисти.

Знаем обаче и че уменията в дадена област могат да бъдат използвани и за злосторничество, изтъкна още дипломатът.

В тази връзка той посочи, че сериозни киберпрестъпления се извършват и от територията на България. Уорлик подчерта, че през последните години експерти на ФБР и Сикрет Сървис са работили активно с отдела „Компютърни престъпления". Отделът действа много активно и в момента с агент на ФБР.

От своя страна Явор Колев, шефът на компютърни престъпления в ГДБОП, заяви, че крайната цел на тази конференция е да се създаде платформа, която да стимулира обмяна на добри практики между правоприлагащите органи в Югоизточна Европа. По думите му така ще се постигне по-ефективно противодействие на проблемите в киберсектора.

Участие в срещата взе и зам.-министърът на вътрешните работи Веселин Вучков, който посочи, че в рамките на 15 месеца 169 съдии, прокурори и полицейски служители от цялата страна са преминали тристепенен курс в международната академия за обучение по киберразследвания. Темата на техния курс е била „Противодействие на високотехнологичните престъпления" и новите форми на организирана престъпност. Обучението е било финансирано от Фондация „Америка за България".

Всички участници в конференцията изтъкнаха, че киберсигурността отдавна вече е глобален проблем, като срещу него трябва да се действа координирано, целенасочено и информирано, защото материалните и нематериалните загуби от такъв вид престъпления са в много големи мащаби.