Потребителите в Африка плащат едни от най-високите цени в света за достъп до интернет като съотношение спрямо дохода, сочи нов доклад на Алиансa за достъпен интернет (The Alliance for Affordable Internet - A4AI), предава CNN.

За своето изследване те оценяват 136 държави с ниски и средни доходи. Примерите за страни със средни доходи включват места като Малайзия, Колумбия, Индия, Ямайка, Южна Африка и Гана, докато тези с ниски Непал, Мали, Хаити, Либерия, Йемен и Мозамбик.

A4AI е инициатива на The Web Foundation, основана от изобретателя на World Wide Web Тим Бърнърс-Лий, която си партнира с компании като Google и Facebook. Oт организацията определят, че интернетът може да се смята за достъпен, когато 1 GB мобилни данни струват не повече от 2% от средния месечен доход. В Африка обаче средното ниво достига 7,12%, като понякога 1GB струва повече от една пета от средната месечна заплата там. Затова и като основна причина, поради която приблизително 49% от населението е офлайн, се посочва цената. Авторите на доклада посочват като главни виновници за високите цени неразвитите пазари и монополите, като са включили и препоръки за справяне с проблема.

$100 милиарда ще са нужни инвестициите в интернет достъп в Африка

$100 милиарда ще са нужни инвестициите в интернет достъп в Африка

За постигането на универсален достъп е необходимо допълнително 1,1 милиарда африканци да влязат в мрежата

От изследването става ясно, че жителите на Чад, Демократична република Конго и Централноафриканската република трябва да плащат повече от 20% от средните си възнаграждения за 1GB мобилен интернет. За разлика от тях, най-достъпните цени на континента са в Египет с 0,5% и Мавриций с 0,59%. Като цяло в доклада се установява, че разходите намаляват по-бързо в страните с ниски доходи, в сравнение с тези, където са средни, но така или иначе в повечето случаи остават твърде високи.

Главната препоръка на A4AI е либерализация на пазара и мерки за засилване на конкуренцията. "Конкуренцията е ядрото за успешен интернет пазар", се посочва в доклада.

Като страни прилагащи добри практики се посочват Намибия, която е допуснала нови доставчици на услуги, което веднага е довело до по-ниски цени. Кения също е в списъка за това, че е успяла да направи интернета достъпен за милиони граждани като елиминира данъците върху мобилните телефони.

Интернет поевтиня навсякъде, освен в Африка

Интернет поевтиня навсякъде, освен в Африка

В 16 държави от континента 1GB Интернет струва повече от 10% от средния месечен доход