Един от важните уроци, който научаваме, когато работим с отдалечени екипи в Африка или пътуваме из континента, е че там далеч не навсякъде интернетът всъщност е интернет. Понякога може и да имате достъп до Google, Facebook и WhatsApp, но качеството и цената на връзката варират значително. Това зависи най-вече от града, където отивате по работа или екскурзия, разказва Quartz.

И ако случайно отивате в някой селски район, тогава вероятно няма да успеете да прочетете тази публикация, докато не стигнете до най-близкия град.

За да бъдат преодолени тези недостатъци до 2030 година и да се осигури универсално покритие на интернет за бързо растящото население в Африка, телекомуникационната индустрия, правителствата, международните институции и инвеститорите ще трябва да инвестират над 100 милиарда долара през следващите 10 години. Това показват данни от доклад за разгръщането на широколентовите мрежи в континента, изготвен от работната група Broadband for all (Широколентови мрежи за всички). Поставената за изпълнение до 2030 година цел е в съответствие с целите на ООН за устойчиво развитие.

Работната група вярва, че е постижимо като краткосрочна цел да се удвои сегашната широколентова свързаност - до 2021 година около 220 милиона африканци да излязат онлайн за първи път. За постигането на това обаче е необходима инвестиция от 9 милиарда долара.

Идеята е да не се разшири достъпа само за нови потребители. Част от предизвикателството е да се осигури достъп до по-обикновените хора за повишаване на информираността и подобряване на достъпността.

5-те африкански мегаполиса, които ще имат по-голяма икономика от българската през 2020-а

5-те африкански мегаполиса, които ще имат по-голяма икономика от българската през 2020-а

А някои от тях вече са изпреварили страната

За постигането на универсален достъп е необходимо допълнително 1,1 милиарда африканци да влязат в мрежата. Притеснението тук е, че след години бърз растеж, особено в градските райони на Африка, се наблюдава липса на напредък в частта за постигането на по-широк обхват и достъп до интернет. В допълнение към това в някои страни интернетът на достъпна цена също започва да става рядкост.

Според констатациите в доклада от въпросните 100 милиарда долара по-голямата част ще бъде за мрежови операции и поддръжка, които ще поемат малко повече от половината разходи през следващите 10 години. Другите две големи графи са капиталовите разходи за инфраструктура, които ще представляват 29,5 милиарда, и 18 милиарда долара за информационни и комуникационни услуги и съдържание.

Днес мобилният интернет достига около 70% от населението на континента. Но дори когато достъпът достигне до всички градски райони, все още ще има около 100 милиона души в селските райони, които трябва да бъдат свързани чрез различни алтернативни средства, включително сателитен интернет.

Въпреки тези големи сума, най-малката инвестиция може да се окаже и сред най-важните в усилията за дигитализирането на Африка - става въпрос за сума от 2,4 милиарда долара, която трябва да бъде изразходвана през следващото десетилетие за разработване на политики и регулации за правителствата, така че да се даде възможност на пазарните условия, които подкрепят технологичното развитие и общата достъпна широколентова връзка.

"Правителствата могат да помогнат с политики, които дават възможност за нови технологии, нови бизнес модели и инвестиции", казва Дорийн Богдан-Мартин, директор на Бюрото за развитие на телекомуникациите към Международния телекомуникационен съюз (ITU).

По думите му правилните политики с тази насоченост ще допринесат на частния сектор стимули за изграждане на инфраструктура и развойна дейност за новите технологии и приложения, които по-късно от своя страна ще стимулират търсенето.

Проблемът с достъпността и качеството на услугите обаче остава болезнена. Темата засяга както обикновените потребители, така и много предприемачи по цяла Африка.

Одунайьо Евенини - съосновател на стартъп финтеха PiggyVest, базиран в Лагос, подчертава, че има огромна разлика между това, което печелят обикновените африканци и относителната цена за достъп до интернет. "Наистина се наслаждавам на цитираните числа, 30% от африканците са вече онлайн. Но това дали наистина е така", пита той.

Африка ще изпревари Азия по брой на работната ръка до края на века

Африка ще изпревари Азия по брой на работната ръка до края на века

Населението в държавите с висок доход ще застарява