През следващите пет години Абу Даби, част от Обединените арабски емирства, ще инвестира 448 милиарда местни дирхами - AED, (122 милиарда долара) в петролния и газовия сектор в опит да увеличат производствения си капацитет въпреки ограниченията, налагани от споразумението ОПЕК+.

Върховният петролен съвет на Абу Даби (SPC) одобри бюджет за държавната петролна компания на ОАЕ Abu Dhabi National Oil Co. (Adnoc), съобщи държавната информационна агенция WAM.

Инвестиционният план ще насърчи растежа и разрастването "във всички области на бизнеса", включително добив, преработка и търговия.

Абу Даби, който представлява основната част от петролните резерви на ОАЕ, откри петролно поле с 2 милиарда барела, съобщи WAM. По този начин общите резерви от извлекаем петрол достигат 107 милиарда барела. Емирството откри и 22 милиарда барела трудно за добив петролно находище.

Adnoc планира да увеличи дневния си производствен капацитет до 5 милиона барела от сегашните около 4 милиона барела до 2030 година. Споразумението OPEC + ограничава добива на ОАЕ до около 2,6 милиона барела на ден до края на тази година.

Длъжностни лица в Абу Даби изразиха частно идеята, че ОАЕ могат да се оттеглят от ОПЕК +. Това е изключително необичаен ход, който вероятно ще дестабилизира петролните пазари, пише Bloomberg.

По-късно от Министерството на енергетиката заявиха, че ОАЕ "винаги са били лоялни членове" на алианса, но не споменава бъдещето на страната в ОПЕК +.

SPC увеличи бюджета си за Adnoc с 5 години до края на 2025 г., каза съветът. През 2018 г. Adnoc съобщи, че SPC е ангажирала 486 милиарда AED за инвестиции за периода между 2019 и 2023 г.

Властите на Абу Даби също са дали разрешение на Adnoc да произвежда водород и да сключва договори с компании за проучване на нефт и газ.