Европейската космическа корпорация Airbus SE стартира първия глобален проект за утилизаиця на самолети - ALSC, намиращ се в град Чънду, който е много голям авиационен център в Югозападен Китай, съобщи китайската агенция "Синхуа".

ALSC е разположен на площ от над 60 хектара и е в състояние да обслужва широк спектър от основни типове самолети, както и да осигурява глобални канали за предоставяне за препродажба на части за многократна употреба на излезли от експлоатация самолети.

Общата инвестиция в проекта е 6 милиарда юана (845 милиона долара).

Втори опит: Airbus преговаря за покупката на част от френската Atos с бизнес и у нас

Втори опит: Airbus преговаря за покупката на част от френска ИТ компания с бизнес и у нас

Френската Atos преговаря за продажбата и на други свои активи

Основната цел е да се повиши равнището на утилизация на авиационните компоненти и материали, което се предвижда да обезпечи над 90% устойчиво рециклиране на самолетите във физическо изражение.

"Стартирането на проекта ALSC ще отбележи нов етап в задълбочаването на сътрудничеството между Китай и Европа в дадената сфера", коментира изпълнителният вицепрезидент на Airbus и главен изпълнителен директор на Airbus China, Джордж Сю.

От Airbus China прогнозираха наскоро, че до 2042 г. Китай ще стане най-големият пазар на авиационни услуги в света, като обемът му ще се изчислява след 18 години на около 54,1 милиарда долара.

Колко пътнически самолети ще достави Airbus тази година и каква е печалбата на корпорацията

Колко пътнически самолети ще достави Airbus тази година и каква е печалбата на корпорацията

На загуба обаче е подразделението за хеликоптери