Производителят на електрически системи и компоненти "АК Електрик" инвестира 6 милиона евро в нов цех във фабриката си в Радомир. В производственото хале, което е с площ от 2500 кв. м, ще се извършва боядисване на метални детайли по специална технология.

Новата инвестиция ще създаде нови 20 преки работни места и над 200 непреки. В самото предприятие са заети над 600 души.

Компанията, която е част от шведската AQ Group, ще разшири производството, но и ще развие нова дейност. Целта е да бъдат привлечени нови клиенти от автомобилостроенето и влаковата индустрия, съобщиха от дружеството.

Най-големият клиент на предприятието е автомобилната индустрия. Компанията има сключен договор с шведския автопроизводител Volvo на стойност около 3.5 млн. лева. Благодарение на новия цех се очакват повече поръчки от Volvo.

"АК Електрик" изпраща испешна 2017 г., отчитайки 40% ръст на оборота, който достига 50 млн. лева. Компанията е номинирана и за предстоящия конкурс Инвеститор на годината.

"Предприятието се развива много устойчиво през последните години, следвайки най-модерните принципи за иновации", заяви на церемонията по откриването зам.-министърът на икономиката Лъчезар Борисов.

Компанията подготвя и допълнителни инвестиции до края на годината, с които ще бъде разширена производствената база и ще бъде купено ново оборудване като роботи, CNC машини за лазерно рязане и преси.

"Електрик" Радомир е основан преди 57 години и произвежда изделия за автомобилостроенето, ЖП, хранително-вкусова промишленост, телекомуникациите, автоматизацията, общата електротехника.

През 2003 г. компанията става част от шведската AQ Group, която впоследствие купува и заводи в Годеч и Велико Търново. Основната продукция на фирмата са електротабла и електромеханични детайли и конструкции.

Фабриката в Радомир е разположена на 22 000 кв. м производствена площ и има над 600 служители. През 2016 г. оборотът на предприятието е над 18 млн. евро, а през 2015 г. - 32 млн. евро.

Шведската AQ Group е създадена 1994 г. и има 26 завода в 12 държави. За 2016 г. оборотът й е около 350 млн. евро, а заетите са над 5300 души.

Шведският бизнес като цяло е с позитивна нагласа към страната ни. Актуално проучване показва, че 90% от шведските компании виждат потенциал за развитие на бизнеса в България.