Паскал Кагни, който беше главен изпълнителен директор на Apple за Европа в периода между 2002 и 2012 г., обяви, че е набрал капитал на стойност 80 млрд. евро за рисковия си фонд C4 Ventures, предаде CNBC. Средствата ще бъдат използвани за инвестиции в устойчиви стартъпи.

Финансистът обаче ще се съсредоточи върху устойчиви компании, които могат да докажат, че са рентабилни. Пред медията той е посочил, че сега е подходящият момент да се подпомогне стартъп екосистемата в страната.

"Чувстваме се уверени, че трябва, както и сме планирали, да набираме и разпределяме капитал през този период", каза той.

Първото тримесечие се превърна в най-тежкото в историята за американските пенсионни фондове

Първото тримесечие се превърна в най-тежкото в историята за американските пенсионни фондове

Въпреки възстановяването на борсите, второто не се очертава като много по-добро

Неговият фонд C4 Ventures е основан непосредствено след като той напуска Apple през 2012 г., но дейността му на практика стартира през 2014 г. "След като мозъкът ми беше промит от Apple, трябваше да отворя съзнанието си за останалия свят", каза Кагни.

До момента фондът е инвестирал в над 30 компании, занимаващи се с широк набор от дейности - от производители на хардуер, през търговци до дигитални медии. Средният размер на вложенията на C4 Ventures е 3 млн. евро, а таванът е 4 млн. евро.

Сред тях са компанията за умни термостати Nest, която беше придобита от Google за 3,2 млрд. долара, както и производителят на чипове за изкуствен интелект Graphore, чиято пазарна капитализация вече е 2 млрд. долара.

Между големите провали на C4 Ventures се нарежда компанията за роботи Anki, която фалира през 2019 г., след като беше набрала капитал от 200 млн. долара.

Какво предлагат новите фондове на "Конкорд Асет Мениджмънт"?

Какво предлагат новите фондове на "Конкорд Асет Мениджмънт"?

Наталия Петрова, изпълнителен директор на УД "Конкорд Асет Мениджмънт", пред money.bg

"Винаги питам предприемачите, в които инвестираме: "Откъде идвате? Какво ви мотивира?" Трябва да разбираме историята на хората", описва метода на работата си Кагни. "Вижте посивялата ми коса", казва той за предимствата на C4 Ventures. "Това, което предоставям, е 30-годишен опит."

Освен това, въпреки че той се разделя с Apple преди почти десетилетие, някои от стартъпите, финансирани от C4 Ventures, получават достъп до настоящи и бивши мениджъри на компанията, сред които са ръководителят на поделението за интернет софтуер и услуги Еди Кю и глобалният маркетингов директор на Apple Фил Шилер.

Бившият мениджър в Apple Европа Рафаел Круан пък директно е привлечен от Кагни в новото му начинание.