Foxconn и IDG Capital търсят 10 милиарда юана (1.5 милиарда долара), за да създадат фонд, с който да инвестират в стартиращи компании, които се работят върху автомобилни технологии като автономно шофиране и разработка на батерии, предава Bloomberg. Двете компании вече водят разговори с подкрепени от правителството фондове, финансови институции и други.

Foxconn - компанията, която сглобява iPhone за Apple, и китайската фирма за рискови инвестиции IDG Capital, ще инвестират 10% от нужната сума и ще дадат управлението на фонда на свои служители, които имат опит в сферата.

Тайванската Foxconn вече има инвестиции в авто-тех стартъпи като Future Mobility. Председателят й Тери Гу вече неведнъж е заявявал ясно, че компанията трябва да намери присъствие отвъд своя основен бизнес - сглобяването на електроника.

Освен автономните автомобили, Китай вече определи автомобилите с алтернативно задвижване като своя стратегическа цел и се надява бързо да изгради индустрия, която да завземе пазарен дял в по цял свят. В следващото десетилетие Поднебесната империя има намерение да увеличи и електрическите автомобили, които се движат в страната, десетократно. Тя вече е най-големият пазар за такива в света, след като изпревари САЩ през 2015 г.

Фондът на Foxconn и IDG Capital ще работи седем години и ще таксува със стандартната такса от 2%. Той ще получава и 20% от печалбата.

Двете компании вече имат конкуренция в Китай. Baidu си осигури като партньор подкрепения от правителството фонд Yangtze River Industry Fund.