Строителството на завода на германската компания MD Elektronic във Враца, в който трябва да бъдат вложени 22 милиона лева и да бъдат отворени приблизително 300 работни места, трябва да започне през следващата седмица.

Първата копка на базата ще бъде направена в през идния понеделник, са съобщили от община Враца, цитирани от регионалното издание Media News.

В завода в града ще се произвеждат кабели за автомобилната индустрия заедно със сензори и други компоненти. Според информацията при реализирането на първия етап от проекта ще бъдат наети 300 души, а по-късно с разширение на базата там заетите може да достигнат 1000 души.

MD Elektronik инвестира 22 милиона лева в завод във Враца

Германски производител инвестира 22 млн. лв. в завод във Враца

Общинският съвет позволи продажбата на 83 дка

В изграждането на производствения център ще участва и българското строително дружество "Хоризонт-Иванов", което работи и по базата на германската Leoni в Плевен, както и по проекти за "Алкомет Шумен", "Агрополихим Девня" и други.

Базата на MD Elektronic ще бъде разположена на 10 000 квадратни метра, като се очаква производството да започне през 2020 година, става ясно от информация на корпоративния сайт на дружеството.

Компанията е основана през 1974 година в Бавария, като две десетилетия по-късно навлиза в автомобилната индустрия. Тя има производства освен в Германия още в Чехия, Мексико и Китай. В първата от тях се намира и най-големият завод на дружеството, където са заети 3700 души. В глобален мащаб компанията има 4900 служители.