Shell планира да харчи до 1 милиарда долара всяка година в своето звено за "Нови източници на енергия". Компанията предприема този ход, след като преминаването към възобновяеми енергийни източници и електрически автомобили значително забързва ход.

"В някои части на света започваме на виждаме как електрическите автомобили започват да се приемат все по-добре от потребителите. Цените на изграждането на вятърни и соларни централи пък намаляват бързо, каза главният изпълнителен директор на Shell Бен Ван Бюрден в Истанбул, цитиран от Bloomerg.

Компанията вижда възможности в хидрогенните клетки, течния газ и биогорива от следващо поколение, които да зареждат въздушния транспорт, преноса на стоки и тежки товари - сектори, в които батериите не могат да се представят на нужното ниво.

Ван Бюрден изнесе реч пред Световния петролен конгрес, в които участие взеха министри и директори от най-големите петролни производители. На него отново бе повдигнат въпроса за бизнес модела на централите, които използват възобновяеми източници. Енергийният министър на Русия Александър Новак и Амин Насер - шеф на арабската Oil Co. твърдят, че и през следващите десетилетия петролът и газта ще останат на доминираща позиция. Според Ван Бюрден обаче някои от най-развитите държави вече използват своя потенциал да преминат към по-чисти горива.