Базираната в Швейцария компания Batagon International възнамерява да разшири производството си до края на годината и да отвори 150 работни места в бившата фабрика на неплатежоспособния сръбски производител на автомобилни акумулатори Fabrika Akumulatora Sombor (FAS). Това заяви изпълнителният директор по организационните въпроси на Batagon International Даринка Дуран, пише SeeNews.

В момента компанията има 200 служители, които са правят автомобилни акумулатори под марката Black Horse в северозападния сръбски град Сомбор.

По думите на Дуран целта е до края на годината във фабриката да започнат да се произвеждат по 7 000 автомобилни батерии на ден.

"В момента нашият пазар предимно се развива в Русия, защото там има голямо търсене. След това са Италия, Франция, Германия и Испания. Така че ние сме активни в Европа и Русия, но също така и в региона. Ще стигнем и по-далеч. Понастоящем още анализираме потенциалните пазари", добави тя.

През декември 2017 г. Batagon International подписа споразумение за придобиване на фабриката FAS за 7,35 милиона евро (8,15 милиона щатски долара), след като по-рано съветът на кредиторите на сръбската компания отхвърли пет оферти от швейцарската компания.

През месец май 2014 година правителството в западната ни съседка се съгласи да продаде FAS на гръцката компания DEM Hellas, която е собственост на предприемача Ефтимос Каранасиос. DEM Hellas обаче не изпълни договорните си задължения и кабинетът в Сърбия насрочи нов търг за продажбата на FAS през октомври 2016 година. Търгът не привлече оферти.