Заявките от институционални инвеститори за участие в първичното публично предлагане на акции (IPO) на държавната петролна компания на Саудитска Арабия Saudi Aramco достигнаха 189,04 милиарда саудитски риала (50,4 милиарда долара). Това съобщава Ройтерс, като се позова на съвместно изявление на финансовите съветници относно поставянето на компанията.

Финансовите съветници, представлявани от Samba Capital, NCB Capital и HSBC Саудитска Арабия, също съобщават, че институционалните инвеститори са подписали заявки за 5,9 милиарда акции на Saudi Aramco.

Saudi Aramco се надпреварва за рекордно листване с 1,7 трилиона долара

Saudi Aramco се надпреварва за рекордно листване с 1,7 трилиона долара

Оценката е по-малка от плановете на Мохамед бин Салман, но остава най-голямата в света

Поръчките за придобиването на книжа на петролната компания от институционални инвеститори започна на 17 ноември и ще продължи до 4 декември, 17 часа саудитско време.

В края на ноември медиите съобщиха, че заявките за участие в IPO на Saudi Aramco достигна 20 милиарда долара. От тази сума търсенето на институционални инвеститори за акции на IPO е за 17,1 милиарда долара, а на индивидуални инвеститори - за 2,7 милиарда долара.

Защо инвеститорите не вярват, че Saudi Aramco струва $2 трилиона?

Защо инвеститорите не вярват, че най-скъпата петролна компания струва $2 трилиона?

Гигантът на петролния пазар отново отложи дебюта си на борсата

Основният ценови диапазон за книжата на Saudi Aramco е 30-32 риала на акция (приблизително 8,1 - 8,6 долара за акция). Компанията възнамерява да предостави 1,5% от акциите си в IPO на местната борса Тадавул на цена приблизително 24,3 - 25,9 милиарда долара. По този начин стойността на цялата компания се оценява на 1,6-1,7 трилиона долара. Окончателната цена за пласиране на акциите ще бъде обявена на 5 декември.

Как листването на Saudi Aramco може да застраши целия ОПЕК

Как листването на Saudi Aramco може да застраши целия ОПЕК

Компанията може да се окаже в ситуация, в която отговаря пред две различни групи едновременно