След като революцията на шистовия петрол в САЩ застраши хегемонията на ОПЕК през последното десетилетие, сега картелът е изправен пред нов проблем, този път намиращ се вътре в него. Първичното публично предлагане на Saudi Aramco несъмнено ще окаже въздействие върху кралството, картела и целия регион на Съвета за сърудничество в Персийския залив, пише Кирил Видерсховен от oilprice.com.

От една страна, стои проблемът с доходността, която гигантът ще осигури за Саудитска Арабия. Засега неговата оценка варира в широк диапазон, а компанията е застрашена от плоската цена на петрола, потенциални правни проблеми и възможността да не предизвика интерес от инвеститори извън кралството.

Morgan Stanley оценява Saudi Aramco на между 1 и 2,5 трилиона долара

Morgan Stanley оценява Saudi Aramco на между 1 и 2,5 трилиона долара

Банката демонстрира както мечешки, така и бичи настроения към петролния гигант

Сред правните затруднения, срещу които ще се изправи, са закона за 11 септември, проектозакона срещу петролния картел ОПЕК известен като NOPEC, според който компаниите в региона щяха да могат да бъдат съдени според американското антитръстово законодателство, и отношението на конгреса на САЩ към региона. Това може да изправи инвеститорите пред възможността да вложат в компания, която в някой момент се оказва съдена за тероризъм например.

Историята познава много големи съдебни дела срещу компании като Shell, BP, Total, ENI и други. А когато Saudi Aramco също бъде листната, тя няма да е имунизирана срещу подобни дела. Те не са количествено оценим риск към този момент, но представляват несъмнена опасност пред гиганта.

Защо инвеститорите не вярват, че Saudi Aramco струва $2 трилиона?

Защо инвеститорите не вярват, че най-скъпата петролна компания струва $2 трилиона?

Гигантът на петролния пазар отново отложи дебюта си на борсата

Превръщането му в публична компания ще доведе и до разследвания от страна на глобалните екоактивисти. Ако те заведат дела срещу компанията в Европа или САЩ, Saudi Aramco може да се окаже в не леко положение, в което може да се наложи да плаща милиарди долари.

Освен правните проблеми, Saudi Aramco ще трябва да промени и управлението си след като стане публична компания. Акционерите ѝ несъмнено ще искат да получават нарастваща доходност и постоянен приток на дивиденти. В този случай, компанията ще трябва да отговаря както пред Саудитска Арабия, така и пред новите си акционери.

Кой е най-големият проблем пред листването на Saudi Aramco

Кой е най-големият проблем пред листването на Saudi Aramco

Петролният гигант се оказва в трудна ситуация на международните фондови борси

А макар тя официално да не е държавна, ясно е че Saudi Aramco е инструмент за нейните геополитически и икономически цели. Производството на гиганта винаги е било свързано със стратегията на страната и нейните геополитически амбиции.

Това трудно ще може да продължи, след като Saudi Aramco е публична, защото акционерите на компанията няма да са щастливи ако производството се определя от държавата. Но ако компанията не изпълнява нарежданията на ОПЕК, картелът изведнъж може да се окаже беззъб. Това е нещо, което акционерите несъмнено също трябва да вземат предвид.