Morgan Stanley е сред финансовите институции, които до момента са както мечешки, така и бичи настроени по отношение на първичното публично предлагане на Saudi Aramco, предаде Bloomberg. А в скорошна презентация пред инвеститорите си банката е поредната, която се включва в съставянето на потенциална оценка на държавния петролен гигант.

Няколкото модела за оценка на компанията показват значителен спред между нейната стойност от над 1 млрд. долара, в зависимост от сценария. Например въз основа на модела на дисконтиране на дивидентите стойността на Saudi Aramco варира от 1,06 до 2 трилиона долара. В базисния сценарий на презентацията, до която Bloomberg е получил достъп, оценката на гиганта е 1,52 трилиона долара - с почти 25% от търсените от принц Мохамед Бин Салман 2 трилиона долара.

Saudi Aramco публикува проспект от над 600 страници, който не отговаря на въпросите на инвеститорите

Saudi Aramco публикува проспект от над 600 страници, който не отговаря на въпросите на инвеститорите

Потенциалната пазарна оценка на гиганта варира между 1,2 и 2,3 трилиона долара

В друг сценарий, разгледан от банката, стойността на гиганта е варирала между 1 и 2,2 трилиона долара, а трети модел е показал оценка от между 1,07 и 2,5 трилиона долара. Други 15 банки също са предложили оценка на Saudi Aramco, като прогнозите варират между 1,1 и 2,5 трилиона долара при медианна стойност от 1,75 трилиона долара.

Спредът от 1,4 трилиона между най-високата и най-ниската стойност е повече от обединената пазарна капитализация на компании като Exxon Mobil, Royal Dutch Shell и Chevron, които са най-големите публично листнати енергийни бизнеси в света.

Защо инвеститорите не вярват, че Saudi Aramco струва $2 трилиона?

Защо инвеститорите не вярват, че най-скъпата петролна компания струва $2 трилиона?

Гигантът на петролния пазар отново отложи дебюта си на борсата

Опити да се налучка оценката, която ще постигне Saudi Aramco, започнаха още през 2016 г., когато Салман посочи, че ще листне акциите ѝ на борса. Неговият таргет от 2 трилиона долара обаче засега се разглежда със скептицизъм от пазарите, макар че несъмнено ще направи петролната компания привлекателна за инвеститорите в Саудитска Арабия, където се очаква ценните ѝ книги да са достъпни първоначално.

От страната ще представят ценовия диапазон пред акциите ѝ на 17 ноември и продажбата им ще започне в същия ден. Търговските инвеститори ще трябва да купуват в горната част на ценовия сегмент, а компанията ще представи крайната цена за останалите пазари на 5 декември.

Кой е най-големият проблем пред листването на Saudi Aramco

Кой е най-големият проблем пред листването на Saudi Aramco

Петролният гигант се оказва в трудна ситуация на международните фондови борси