Дни преди да бъде получено и последното разрешение за това, което се очакваше да бъде най-голямото първично публично предлагане на акции в историята, Саудитска Арабия даде заден за него. Сега дебютът на енергийния гигант Saudi Aramco ще бъде отложен с поне няколко седмици.

През последните два месеца компанията бързаше да съкрати срока за пускането на IPO-то. Успоредно с това обаче се появиха съмнения сред инвеститорите, че държавното дружество ще успее да постигне амбициозната цел за привличането на 2 трилиона долара, както и такива за резервите на Рияд.

На среща през миналата седмица, на която е трябвало да бъдат обсъдени последните детайли около IPO-то, банките, съветващи Saudi Aramco, са посочили, че инвеститорите "не бързат" да вложат пари в компанията. Това пише специализираният сайт OilPrice, позовавайки се на информация на Bloomberg.

Saudi Aramco отлага дебюта си на борсата

Saudi Aramco отлага дебюта си на борсата

IPO-то може да бъде насрочено за декември или януари

Според източниците на медията съветниците на саудитската компания смятат, че тя може да привлече сума близо до 1,5 трилиона долара. Но само, ако Saudi Aramco успее да спечели интереса на международните инвеститори.

От Bloomberg посочват, че престолонаследникът на Саудитска Арабия принц Мохамед бин Салман настоява, че 2 трилиона долара е "справедлива" оценка за енергийния лидер. Банкерите обаче не са съгласни с него.

Те са посочили, че инвеститорите виждат риск в това да се включат в първичното публично предлагане на Saudi Aramco основно заради това, че добивът и управлението на дружеството ще продължат да бъдат контролирани от властите в Рияд.