Готвеното от енергийния гигант Saudi Aramco листване на борсата беше отложено за пореден път само дни преди планираната дата за него. Причина за поредната пауза на първичното публично предлагане на акции са подновените съмнения, че IPO-то ще успее да събере заложените около 2 трилиона долара.

Отлагането ще бъде с поне няколко седмици, като целта на консултантите на саудитската компания е да добавят резултатите за третото тримесечие на Saudi Aramco в проспекта за листването, твърдят запознати, цитирани от Bloomberg.

Според един от източниците банките, които консултират компанията, все още не могат да гарантират, че IPO-то ще успее да привлече толкова голям капитал.

От ръководството на Saudi Aramco посочиха в своя официална позиция, че времето, в което ще дебютират на фондовия пазар, ще зависи от условията на пазара.

Предварителната продажба на акции трябваше да започне на 20 октомври с цел да съвпадне с големият инвестиционен форум в Саудитска Арабия Davos in the Desert. След това самото IPO трябваше да се случи в края на ноември.

Сега се очаква листването да бъде отложено за декември или дори за януари месец.

През миналата година саудитският гигант отложи IPO-то си след две години активна подготовка. Плановете този път са първо акциите да бъдат пуснати на борсата в Рияд, а след това на чуждестранен пазар, вероятно Лондон или Ню Йорк.