Saudi Aramco струва до 1,7 трилиона долара в ценовия диапазон, определен от нефтения гигант в неделя, предава Reuters. Това е под 2 трилиона долара - сумата, търсена от престолонаследника на Саудитска Арабия. Въпреки разликата ходът поставя държавната компания в ситуацията на най-голямото първично публично предлагане в света.

Aramco не може да продава акциите си директно на инвеститори в САЩ и други пазари, тъй като листването ще бъде ограничено до саудитците и онези чуждестранни институции, на които е разрешено да инвестират в фондовия пазар на кралството.

Петролният гигант заяви, че планира да продаде 1,5% от компанията, или около 3 милиарда акции, в индикативен ценови диапазон от 30 риала до 32 риала. По този начин излизането на борсата се оценява на цели 96 милиарда риала (25,6 милиарда долара) и дава на компанията потенциална пазарна стойност между 1,6 трилиона и 1,7 трилиона долара.

Това най-вероятно ще надмине листването на китайския гигант в електронната търговия Alibaba на борсата в Ню Йорк през 2014 година, което възлизаше на 25 милиарда долара.

Как листването на Saudi Aramco може да застраши целия ОПЕК

Как листването на Saudi Aramco може да застраши целия ОПЕК

Компанията може да се окаже в ситуация, в която отговаря пред две различни групи едновременно

Aramco започна своето предлагане на 3 ноември след поредица от тестови стартирания. Престолонаследникът Мохамед бин Салман се стреми да събере милиарди долари за инвестиции отрасли, различни от петролния, като целта е да се създаде заетост и да се диверсифицира най-големия световен износител на суров петрол.

В оригиналния си проспект, публикуван на 9 ноември, Aramco заяви, че вътрешното листване ще бъде направено както с институционални инвеститори извън САЩ съгласно Регламент "S" на Закона за ценните книжа на САЩ от 1933 година, така и вътре в САЩ, съгласно Регламент 144A от същия закон.

В неделя обаче в допълнение към проспекта Aramco заяви, че са премахнали всички позовавания на подобни разпоредби. Според трима източници на агенцията, запознати отблизо с въпроса, ходът се дължи на опасенията, че листването няма да има търсения интерес на международната сцена.

"Мисля, че това е отражение на слабото международно търсене", тълкува управляващият директор на MENA Advisors Рори Фийф.

Aramco тепърва ще обяви всички инвеститори в сделката и следва официално да оповести датата на регистрация.

Morgan Stanley оценява Saudi Aramco на между 1 и 2,5 трилиона долара

Morgan Stanley оценява Saudi Aramco на между 1 и 2,5 трилиона долара

Банката демонстрира както мечешки, така и бичи настроения към петролния гигант

Анализаторите от банки, работещи на борсата в Рияд, дават на оценка от 1,2 трилиона до 2,3 трилиона долара за дебюта на Aramco, а по-ниската стойност от първоначалната цел на престолонаследника Мохамед подчертава предизвикателствата пред компанията.

Aramco е най-печелившата компания в света с планиран дивидент в размер на 75 милиарда долара през следващата година, което е повече от пет пъти по-голямо от изплащането от Apple, която е най-голямата от всички компания в индекса S&P 500.

Цената на петрола в момента обаче поставя листването под въпрос особено когато се очаква глобалното търсене да си забави от 2025 година заради строгите мерки срещу вредните емисии.

При излизането на борсата на компанията съществува и политически риск, тъй като саудитското правителство, което разчита на Aramco за по-голямата част от финансирането си, ще продължи да контролира компанията, а това не се харесва на инвеститорите.

Saudi Aramco излиза на борсата на 11 декември?

Saudi Aramco излиза на борсата на 11 декември?

Дали Саудитска Арабия отново ще отмени нaй-гoлямoтo пъpвичнo пyбличнo пpeдлaгaнe нa aĸции в иcтopиятa?