Втори български сателит може да бъде изпратен в Космоса. BalkanSat, за която стои Венсан Стефанополи, се е прицелила към изстрелването на телекомуникационен сателит, който ще покрие България и ще предоставя услуги по свързаност на българската държава, мобилни оператори и потребители.

Бъдещият сателит на BalkanSat се различава от този на BulgariaSat, като последният предоставя достъп до телевизионни услуги.

Потенциално, вторият сателит може да заеме орбита през 2023 или 2024 г., прогнозира пред български журналисти Виктор Стефанополи, натоварен с публичните взаимоотношения на компанията. Изграждането му все още не е започнало, посочи още той.

За да се случи това, компанията трябва да има сключени договори. И тъй като България е малка държава, услугите на BalkanSat 30B ще се използват и в Южна Африка, където в момента текат преговори. Разговори са водени и с телекомите у нас. Ако BalkanSat успешно продаде капацитета в Африка, компанията ще пристъпи към поръчка на самия сателит, чието производство струва до €450 млн. Компанията ще се финансира чрез банкови заеми, по думите на Стефанополи.

Ако изстрелването стане факт, сателитът ще да осигури криптирана връзка. Предимствата на сателитната система е, че абонатите са независими от мобилните оператори, а сигналът е кодиран. Освен това, както сочи Стефанополи, "ако виждаш небето, ще можеш да се свържеш", което ще осигури достъп до интернет и в най-отдалечените райони.

Дружеството, собственост на малтийска компания, притежава стационарна орбитална позиция за сателитни комуникации с координати 56.02E. Българската фирма е регистрирана през 2005 г.

Максим Заяков стартира нов доставчик на сателитна телевизия

Един от основателите на Bulsatcom стартира конкурентен телевизионен оператор

Компанията ще използва капацитета на българския сателит BulgariaSat-1