Водещият доставчик на високотехнологични инсталации за биогаз Wabio Investment Holding SR започва изграждането на първото съоръжение за биогорива в Сърбия. Планираната инвестиция в първия обект е около €20 милиона, съобщиха от компанията в изявление, цитирано от местните медии.

Началото на строителството бележи стартирането на инвестиционен цикъл в Сърбия в размер на €400 милиона

Технологията Wabio използва отпадъчни вещества като суровини, като оборски тор от кравеферми, подови настилки на ферми за пилета, остатъци от реколта (царевични стъбла, слама). Технологията за преработка, която Wabio има, позволи производството на 3 милиарда кубически метра зелен метан от тези суровини.

"Това е е достатъчно за газовата независимост на Сърбия", пише в съобщението на компанията.

Илон Мъск изчисли колко трилиона ще ни струват изкопаемите горива

Илон Мъск изчисли колко трилиона ще ни струват изкопаемите горива

Преходът към чиста енергия изисква инвестиции в размер на $10 трилиона

Това ще бъде първото подобно съоръжение в страната, а планът е да се изградят общо 20 такива обекта.

На фона на инвестициите, които могат да доведат до по-голяма енергийна независимост на страната след години, през март тази година сръбските власи подписаха меморандум за сътрудничество за изграждането на нов газопровод между Северна Македония и Сърбия.

Снимка 594419

Източник: iStock by Getty Images

Новата връзка ще е продължение на инфраструктурата между гръцките и македонските системи за доставка на синьо гориво и ще даде достъп до LNG терминалите в южната ни съседка.

Сърбия има собствени скромни залежи на нефт и газ, но към момента разчита предимно на внос от Русия. Той е възможен чрез продължението на "Турски поток" през българска територия (т.нар "Балкански поток").

От началото на войната в Украйна насам Белград се опитва да диверсифицира енергетиката си - подобно и на външната си политика. Страната беше сред ясно изразените руски съюзници преди войната, докато сега позицията ѝ е значително по-нюансирана.

Подписването на меморандума идва 2 месеца след първата копка на новия интерконектор между Сърбия и България. 170-километровата тръба от Нови Искър до Ниш е частично финансирана от ЕС и като проект се подготвя още от 2012 година.

Сърбия ще получава газ и през Северна Македония

Сърбия си намери още един доставчик на природен газ

Двете страни подписаха меморандум за изграждането на газопровод