Преди 8 години, още преди китайската компания Xiaomi да продаде дори един смартфон, 56 от първите й служители събират 11 млн. долара, за да инвестират в тогавашния стартъп. Обикновени работници влагат в идеята своите спестявания и взетите от родителите си заеми. Една рецепционистка дори инвестира зестрата си.

Днес, те са щастливите 56-има. Xiaomi вече е един от най-успешните производители на смартфони в света и подготвя първокласно публично предлагане. Техният дял в компанията може скоро да струва между 1 и 3 млрд. долара, в зависимост от продажбата на акции. Това означава по 36 млн. долара за всеки от тях.

Неочакваното решение започва с работници като Ли Уайксин, бивш инженер от Microsoft, който е служител №12. През 2010 г. служителите работят 7 дни седмично в спартански офис в Пекин, за да превърнат непознатия производител на мобилни телефони в работещ и растящ.

Когато тръгва мълвата, че Лей Джун и останалите съоснователи на компанията заделят от собствените си пари, за да осигурят кръг от финансиране на рисков капитал, Ли и други решават да се присъединят към тях.

Xiaomi е готова да се превърне във фабрика за милиардери

Xiaomi е готова да се превърне във фабрика за милиардери

Петима от основателите й могат да станат безумно богати

Ли, който помага за създаването на мобилната операционна система на Xiaomi, има спестени около 500 000 юана (79 000 долара). "Не бяха достатъчно, за да си купи къща, затова той попита дали може да инвестира в Xiaomi. Решихме, че не можем да оставим само Уайксин да инвестира и дадохме тази възможност на всички", разказва изпълнителният директор на компанията Лей Джун в интервю за Bloomberg.

Някои от ранните служители на Xiaomi вече бяха богати, включително самият Лей Джун, спечелвайки богатство, ръководейки разработчика на софтуер Kingsoft Corp. и инвестирайки в китайски стартиращи компании. Но много от служителите в онези дни трябваше да събират спестяванията си, за да участват.

Ли и колегите му предпочитат да инвестират в нещо, което познават, вместо в несигурния фондов пазар. Сега Ли ще спечели между 10 и 20 млн. долара, в зависимост от стойността на първичното предлагане на Xiaomi.

Служител №14 е рецепционистката, която в момента работи в отдела за човешки ресурси. Тя решава да вложи зестрата си от около 100 000-200 000 юана (16 000-31 000 долара). Нейният дял в момента може да струва между 1 и 8 млн. долара.

Xiaomi готви IPO

"Китайският Apple" излиза на борсата

Банкерите обаче се съмняват в успеха заради високата оценка

Предвид нарастващия интерес Лей Джун решава да постави таван на инвестициите на работниците около 300 000 юана, за да ограничи риска и да спре служителите да теглят заеми за инвестиране.

"Интересът беше огромен, но ние сложихме таван, защото се притеснихме, че ако всички вложат твърде много пари, би било много лошо, ако компанията се провали", спомня си съоснователят Ли Уанкиан.

Работниците ще спечелят общо 3 млрд. долара, ако Xiaomi пусне на борсата в Хонконг 15% от капитала си при пазарна оценка от 100 млрд. долара, според изчисления, основани на проспекта на компанията. По-консервативната оценка би осигурила 1.4 млрд. долара на 56-те служители, ако Xiaomi пусне 25% от компанията на стойност 50 млрд. долара.

Така служителите ще спечелят около 200 пъти повече от инвестираното. По-голям брой работници на Xiaomi ще забогатеят чрез опции върху акции, които не изискват предварителен капитал.

Китайската Xiaomi готви най-големия борсов дебют в света след излизането на Alibaba през 2014-а

Китайската Xiaomi готви най-големия борсов дебют в света след излизането на Alibaba през 2014-а

Но това може да е нож с две остриета за Хонконг

Лей Джун и останалите съоснователи естествено ще спечелят най-много. Петима от тях ще станат милиардери, а делът на самия Лей, натрупан през няколко инвестиционни кръга, може да струва 27 млрд. долара. Рискови инвеститори като Qiming Venture Partners и Morningside Group също се очаква да реализират огромни печалби, когато Xiaomi стане публична в най-голямото IPO след дебюта на Alibaba Group Holding през 2014 г.

Нищо не бе сигурно през 2010 г. Тогава Xiaomi е само една идея в главата на Лей Джун, спомня си Ханс Тунг, един от първите му спонсори. Лей е местна технологична знаменитост с 1 млн. последователи в Weibo (китайската съответка на Twitter), но далеч не е ясно дали може да се конкурира с гигантите Apple, Samsung и Huawei.

Той организира срещи, изпълнени с алкохол и цигари, в хотели в Пекин, показвайки чанти с клетъчни телефони и други приспособления, които приятелите му могат да пробват.

Но след като привлича 7-те съоснователи, отмъквайки ги от щедри работодатели като Microsoft и Google в рамките на няколко месеца, рисковите инвеститори Qiming и Morningside решават да заложат на него.

Шефът на Xiaomi е притеснен, че компанията се развива "прекалено бързо"

"Убиецът" на Apple, който расте прекалено бързо

Ръководството на фирмата ще търси по-слаб, но устойчив растеж

Те водят кръговете за набиране на средства в края на 2010 г. и началото на 2011 г., които оценяват компанията на около 250 млн. долара. Точно тогава служителите влагат своите 11 млн. долара. Днес Xiaomi е четвъртият най-голям производител на смартфони в света и вероятно ще бъде оценен на повече от 200 пъти над тази сума.

"Лей Джун е основателят, той може да си позволи да запази целия капитал. Но защо го е споделил с всички? Той има визия и той може да изгради тази силна вяра и хората са готови да поемат огромните рискове", смята съоснователят на Morningside Ричард Лиу.

Силициевата долина е известна с тайните си милионери, които са ранни инвеститори в компании като Facebook. Сред най-известните примери са масажистката Бони Браун, която се договаря за опции върху акции, в допълнение към 450-те долара на седмица, които изкарва, работейки на непълно работно време в Google. Тя оттегля като милионер след 5 години в компанията.

В Китай подобни богатства са на практика неизвестни. "Тези служители вече са поели достатъчно голям риск да работят за малък, неизпробван стартъп и показаха такъв страхотен ентусиазъм. Оказа се, че са прави", твърди Тунг.