Около 2,6 милиона души във Великобритания или 8% от работещите там очакват да останат без работа в следващите 3 месеца. Това показва проучване за дългосрочния ефект на пандемията върху икономиката.

Този резултат включва хора, чиито работодатели вече са обявили, че ще ги освободят от работа, както и млади хора и нископлатените служители, като двете групи са изправени пред най-голям риск да бъдат съкратени. Изследването е проведено от Resolution Foundation и цитирано от Bloomberg.

Изчисленията посочват, че през последните 6 месеца около 2 милиона души са били безработни или са били назначени на работа с висока несигурност.

Отделно проучване на британската търговска камара сочи, че около една четвърт от 1100 компании на Острова готвят съкращения, ако държавната подкрепа за изплащане на заплати бъде спряна.

Въпреки това анализаторите прогнозират, че икономиката и по-голямата част от тези работни места, които са в риск, ще бъдат бързо възстановени след разхлабване на мерките.

Премиерът Борис Джонсън наскоро изрази надежда, че с програмата за бърза ваксинация във Великобритания магазините, ресторантите и баровете ще могат да отворят врати през лятото.