"3000 без висше учат децата ни" четем във в. "Монитор"

5500 пенсионери пълнят незаети места в школата

Около 3000 са учителите, които преподават в клас, без да имат диплома за педагози. Това съобщи за "Монитор" председателят на Синдиката на българските учители (СБУ) Янка Такева. По думите й това са кадри със средно образование, които попълват дупките основно в по-малките населени места, където има остър глад за педагози.

Те са назначени със статут на "нередовни" учители, защото нямат педагогическа правоспособност. Именно затова и заплатата им е с 15% по-ниска от минималното възнаграждение в сферата на образованието - около 580 лв., обясни още Такева.

Прочети още от статията на в. "Монитор"

"Над 100 военни поръчки на прокурор" четем на първа страница на в. "Труд"

Над 100 обществени поръчки, извършени по времето на военния министър Николай Ненчев, са дадени на прокурор. Причината е открити нередности. Това съобщи вицепремиерът и министър на отбраната в служебния кабинет Стефан Янев след приключването на двудневната годишна конференция на началника на отбраната в София.

Янев поясни, че проверяващите са изготвили доклад за търговете в отбраната, който по тяхна препоръка освен на служебния премиер е изпратен и на държавното обвинение. Служебният министър на отбраната отказа да съобщи подробности с мотив, че ще свика пресконференция по темата.

Прочети още от в. "Труд"

"Столична община купува 13 нови трамвая за 61 млн. лв.", четем на първа страница в. "Капитал Daily"

София ще купи 13 нови трамвая в следващите две години, като финансирането ще бъде осигурено по проект "Интегриран столичен градски транспорт - фаза II" по оперативна програма "Региони в растеж". Именно развитието на трамвайния транспорт беше сред зададените приоритети на Столичната община по оперативната програма отпреди година.

Възложител на поръчката за доставка е общинското дружество "Столичен електротранспорт". От дружеството поясниха пред "Капитал", че най-вероятно новите мотриси ще са предназначени за движение по линия номер 5 - от кв. "Княжево" до Съдебната палата.

Преди дни в София пристигнаха четири използвани трамвая от Базел по Швейцарско-българска програма за сътрудничество. До края на годината по същата програма в столицата ще пристигнат още 24 трамвая, като за тях общината плаща 500 хил. лв.

Прочети още от в " Капитал Daily"

"Болниците ще връчват на пациентите сметката за лечение" е водещo заглавиe на в. "Сега"

НЗОК започва проучване на действителната стойност на медицинските услуги, за да се въведе евентуално доплащане

Здравната каса започва да проучва колко реално струва на болниците лечението, поето от нея, като идеята е да се въведе официално доплащане от пациентите. Лечебните заведения ще дават информация колко им струва всяка манипулация за всеки пациент и ако се окаже, че НЗОК не плаща достатъчно, ще се търсят варианти в системата да влязат допълнително пари.

Първата стъпка е, че от тази година при изписване от болница пациентите ще получават документ, който ще ги осведомява какво точно лечение са получили и каква е цената му.

Прочети още от статията на в. "Сега"

"Поправяме данъчните си декларации до 30 септември", пише в. "Стандарт"

От тази година гражданите и фирмите имат още една възможност веднъж годишно сами да коригират дължимия данък, деклариран пред НАП с годишната данъчна декларация. Това става с подаването на еднократна коригираща декларация след изтичане на срока за подаване на годишната данъчна декларация, припомниха от НАП. Коригиращата декларация се подава до 30 септември на текущата година за промени, свързани с декларираните данъци от предходната година. Запазва се и досега съществуващата възможност за корекции до изтичане на срока за подаване на декларациите, за доходите - 30 април и на декларациите за корпоративен данък - 31 март, както и възможността да се извършват корекции на данъчния финансов резултат и дължимия данък от фирмите след уведомяване на орган по приходите.

Прочети още от в. "Стандарт"

"Европа и САЩ са на ръба на най-големия търговски спор", пише в. "Капитал Daily"

ЕС може да заведе дело в Световната търговска организация срещу планираните протекционистични мерки от САЩ

Европейският съюз (ЕС) се подготвя да започне търговски диспут със САЩ, който може да се превърне в най-голямото предизвикателство в историята не само на Световната търговска организация (СТО), но и на системата за световна търговия, изградена след Втората световна война. Причината за това е подготвяната от американски републикански конгресмени реформа на корпоративната данъчна система на страната, която планира изравняване на граничните дисбаланси.

Прочети още от в " Капитал Daily"

"Водата в София е хем скъпа, хем некачествена", пише в. "Сега"

За да имаш основание да искаш по-високи цени, трябва поне да спреш прахосването.

Сещате ли се за стария виц, в който детето на сервитьор получило двойка, защото твърдяло, че две плюс две прави 8? Баща му го порицал и му обяснил, че две и две може да прави пет, шест, най-много седем. Не повече. Е, явно същата логика изповядват в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), където виждат увеличението на водата в столицата с 18% като намаление. То било извоювано, видите ли, с кръв и пот, защото лошият концесионер на "Софийска вода" - френската "Веолия" - поискала 32%.

Прочети още от в. "Сега"

"Половината тунели у нас са опасни" пише в. "Труд"

Близо половината тунели по пътищата у нас и над 200 мостови съоръжения не са в добро състояние и крият риск от инциденти. Това заяви новият председател на управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура"(АПИ) инж. Пирин Пенчев.

Незабавен ремонт може да започне само на малка част от опасните обекти, но обществото трябва да е запознато с реалното им състояние, включително за да бъде убедено в необходимостта да плаща за преминаване по пътищата, уточни той.

От 34 проверени тунела по републиканската пътна мрежа 16 са с умерен до висок риск на опасност. Най-лошо е състоянието на тръбите във Велико Търново, по обхода на Ловеч и по магистрала "Хемус" - "Ечемишка", "Топли дол" и "Витиня", посочи Пенчев.

Прочети още от в. "Труд"

"1 400 000 бежанци в ЕС, само една трета от тях - сирийци", четем във в. "Монитор"

В Германия вземат колкото безработните, в Дания им даваха по 1450 евро на човек

Близо 1 400 000 мигранти са дошли в ЕС, сочат официалните данни на Евростат. Оказва се обаче, че сирийците сред тях са само една трета - 425 880, при положение че в общественото пространство именно те са вадени на преден план при дебатите за прием на бежанци от различните страни - членки на ЕС. 226 410 от мигрантите в рамките на съюза са афганистанци, 159 425 - иракчани, следват Нигерия, Пакистан, Сомалия и Ирак. Вълната, заляла Стария континент, от години предизвиква все по-ожесточени спорове на всички нива.

Прочети още от статията на в. "Монитор"

"Кремъл започва да се притеснява от Тръмп", пише в. "24 часа"

Пpĸз 2016 г. виcш cлyжитĸл нo pycaoтo oдминиcтpoция eбяcни пpĸд гpyпo чyждĸнци пe cлĸдния нoчин зoщe пpoвитĸлcтвeтe ĸ pĸшилe дo нĸ eтбĸлязвo пpĸдcтeящoтo 100-гeдишнинo eт бeлшĸвишaoтo pĸвeлюция. Boиcтинo pĸвeлюциятo ĸ пeвpoтнo тeчao в иcтepиятo нo Πycия, eбяcнявoшĸ тeй, нoиcтинo пpĸзидĸнтът Hлoдимиp Xyтин виждo днĸшнo Πycия aoтe нocлĸдниa ĸднeвpĸмĸннe и нo цopcao, и нo бeлшĸвишao Πycия. Be чĸcтвoнĸтe нo pĸвeлюция щĸ изпpoти гpĸшнe пecлoниĸ aъм eбщĸcтвeтe.

Днĸc Epĸмъл ĸ твъpдe пpeтив "cмянoтo нo pĸжимo", eбяcни тeй нo гecтитĸ, и пe тoзи пpичинo нямo жĸлoниĸ дo възxвoлявo 1917 г. Hмĸcтe тeвo пpoвитĸлcтвeтe плoниpo дo изпeлзвo cтeгeдишнинoтo, зo дo eбъpнĸ внимoниĸ нo aoтocтpeфoлнитĸ пecлĸдици eт пpибягвoнĸтe дe pĸвeлюции aoтe cpĸдcтвe зo pĸшoвoнĸ нo ceциoлнитĸ и пeлитичĸcaитĸ пpeблĸми.

Прочети още от статията на в. "24 часа"