"4500 лв. заплата, но само за топчиновници - идея за обсъждане" е заглавиe от в. "24 часа"

Готови са промени в заплатите на държавната администрация, за да стане факт обещаното 10-процентно увеличение

Основната чиновническа заплата да стига до 4500 лв. на месец. Това е увеличение с 500 лева на най-високите заплати в държавната администрация в момента.

Това предвиждат промени в наредбата за заплатите в държавната администрация, подготвени от правителството и публикувани за обществено обсъждане. Те са изготвени, за да стане факт обещаното увеличение на чиновническите заплати средно с 10%.

Прочети ще от в. "24 часа"

"Цацаров даде 20 дни на "Антикорупция" за проверката на Горанов" е водещo заглавиe на в. "Сега"

Финансовият министър обяви, че фирми на кръстниците му никога не са печелили обществени поръчки. Но пропусна една

След коментари на антикорупционната комисия, че никой не й е възлагал проверка на финансовия министър Владислав Горанов за престъпление по служба и търговия с влияние, главният прокурор Сотир Цацаров го направи повторно.

В сряда той нареди на шефа на комисията Пламен Георгиев до 20 дни подчинената му дирекция "Противодействие на корупцията" да извърши "отделни, конкретни действия по проверката", съобщи пресцентърът му. Основанието е инструкцията за взаимодействие, която Цацаров и Георгиев са подписали през септември.

Антикорупционната комисия очевидно никак не гори от желание да проверява министъра. Във вторник от пресцентъра й обясниха на "Сега", че нямат особени правомощия да проучват имуществените декларации - те се проверявали чрез пряк достъп до електронните регистри, бази данни и други информационни масиви, без да се разкриват банкова, осигурителна и данъчна тайна.

Прочети още от статията на в. "Сега"

"Правителството дава близо 200 млн. лв. за съветски изтребители", четем в "Капитал"

Парите ще отидат за мащабни ремонти на МиГ-29 и Су-25

След като не успяха да финализират през тази година проекта за придобиване на нови натовски изтребители, управляващите решиха да налеят поредната колосална сума в ремонта на използваните в момента стари съветски изтребители, като парите очаквано ще отидат в Русия и Беларус. 

На днешното си заседание Министерският съвет (МС) гласува две решения, с които одобрява финансовата рамка съответно за ремонта на изтребителите МиГ-29 и на щурмовите самолети Су-25 на обща стойност около 196 млн. лв. с ДДС.

Прочети още от " Капитал"

"Борят липсата на работници със затворници" извежда на първа страница в. "Монитор"

Подходящи са за производства с повече ръчен труд, смятат предприемачи

Дефицитът на работна ръка в различни сектори на икономиката може да бъде намален с използването труда на затворници. Това стана ясно от провелата се работна среща на зам.-министъра на правосъдието проф. Николай Проданов с председателя на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев. На нея те обсъдиха възможностите за повишаване на трудовата заетост на лишените от свобода.

Прочети още от статията на в. "Монитор"

"Голямата самозаблуда на българското общество", четем във в. "Стандарт"

Властта ни разказва, че знае кой организира протестите. И сигурно наистина знае. Как обаче за всичките тези години всичките тези власти не се научиха, че важното на един протест не е кой точно го организира, а дали има ниша, дали обществото споделя исканията му, дали има ропот, който да е довел до този протест. Ако има обществено настроение, ще се намери и кой да го организира. Или най-малкото ще се намери искра, която да запали протест и без да е особено организиран. 

Самоуспокоението на всяка една власт през последните години, че знае кой организира протестите, е направо трогателно. Но има ли значение кой точно, след като всеки би могъл?

Напоследък има една поредица клипове, които показват, че думичките демокрация и бедност не са най-големият проблем за нас, българите - проблемът бил думичката "дано". Винаги съм мислил, че основният проблем, от който тръгват всички други, е бедността. А не някаква игра на думи. Но ако ще играем на думи, нека да кажа, че нашият проблем е в думичката "кой". Да, проблемът се крие точно във въпроса, който дълго време се смяташе едва ли не за еталон на будната гражданска мисъл. Копирано от standartnews.com

Прочети още от в. "Стандарт"

"Такситата в София искат общината да им фиксира висока минимална цена", пише в. "Капитал"

Така тарифите могат бъдат вдигнати от всички, като се избегне рискът компаниите да бъдат обвинени в картел

Таксиметрови шофьори в София излязоха на протест с искането Столичната община да вдигне цената на таксиметровите превози вместо тях, като въведе минимална цена на километър. Желанието им варира от около 1 лв. до 1.30 лв. Това означава, че цената на някои от големите компании на пазара може да скочи и с около 50 стотинки спрямо настоящата. 

Корекцията на цените нагоре и сега е възможна за фирмите, които искат да направят това. Зад искането общината да фиксира минимален праг на тарифата обаче прозира желанието на таксиметровите компании да се гарантира, че всички ще вдигнат цените, без да рискуват, че ще бъдат обвинени в картел.

Прочети още от в " Капитал"

"Защо пенсионната система е обречена?", пише в. "Сега"

Срещу милиардите, които сме принудени да наливаме в нея ежегодно, получаваме единствено едно празно политическо обещание

В тази статия имам намерение да ви шокирам. Това се надявам да постигна, като ви кажа в прав текст, че пенсионната ни система е на практика фалирала. И ще го повторя няколко пъти, за да ви се набие в главата. Фалирала и затова нуждаеща се от спешна реформа - преминаване от настоящата система, базирана основно на държавен социален пенсионен стълб, към напълно частна пазарна система. Защото, както сме обяснили в нашия доклад по темата, подобна реформа е единственият начин да оздравим пенсионното осигуряване в България и да избегнем колапс на пенсионната система в дългосрочен план.

Ето каква е ситуацията в момента. В държавния фонд "Пенсии" има огромен годишен дефицит от над 3.9 млрд. лв. Това се равнява на около половината разходи на фонда за пенсии (които общо са над 8.3 млрд. лв.). Осигуровките, които се събират от работещите, достигат, за да покрият едва около 52-3% от необходимите пари за изплащане на обещаните от държавата пенсии. Откъде идват останалите пари, необходими за покриването на дефицита?

Прочети още от в. "Сега"

"Чакат 15 % повече приходи от осигуровки, средната пенсия с 24 лева нагоре" пише в. "Монитор"

Oсигурителната система е финансова система и не търпи прекалено политическо вмешателство. Това заяви социалният министър Бисер Петков относно бюджетът за ДОО, който бе приет след бурни дебати в НС.

Според него състоялите се дълги и на моменти разгорещени дебати по бюджета доказват, че въпросът за пенсиите е първостепенен политически въпрос.

"Няма как да не е така, след като в осигурителната система се осигуряват 2,8 млн. работещи българи. За над 2,1 млн. пенсионери тя осигурява основния им доход", обясни Петков.

По думите му в бюджета догодина се очакват 15 % повече приходи от осигуровки, което пък ще покрие 2/3 от осигурителните плащания. Това пък е резултат на продължаващия икономически растеж, повишената заетост и ръста на доходите. За сравнение той даде състоянието на системата преди 3 години, когато с приходите от осигурителни вноски са се покривали по-малко от 50 % от финансовите разходи.

Прочети още от в. "Монитор"

"Виктор Орбан е мъдър, г-н Плевнелиев, вижте 20 доказателства за това", пише в. "24 часа"

Не познавам Тръмп, Ердоган и Путин, които нашият експрезидент нарича"националпопулисти". Познавам лично унгарскияпремиер и виждам как направи своята държава една от най-сигурните

Във в. "24 часа" уважаемият президент Росен Плевнелиев даде интервю, в което поставя интересен въпрос: "националпопулистите Тръмп, Ердоган, Путин, Орбан - кой от тях днес е символ на общочовешки ценности и служи като морален компас на обществото". Дали те са мъдри, се пита президентът?

Поставянето в един отбор на тези държавници е много любопитно и претенциозно за коментар. Но за унгарския премиер с удоволствие бих отговорил по простата причина, че имам дом в тази страна от далечната 1971 г., а последните години от живота си прекарах в Будапеща именно по време на "ерата "Орбан".

Прочети още от в. "24 часа"