Най-големият купувач на пшеница в света трупа големи запаси и изкупува реколтата на местни производители на фона на опасения за международните доставки в резултат на епидемията от коронавирус.

Египет е изкупил 1,6 милиона тона пшеница само за последните три седмици от началото на събирането на реколтата, започнало в средата на април. Това сочат официалните данни на местното министерство на земеделието, цитирани от Bloomberg.

Това е близо двойно по-голямо количество от това, което правителството на страната е закупило през същия период на миналата година. Също така то предлага по-високи изкупни цени на местните фермери.

Арабската държава с най-голямо население цели с увеличаването на запасите си да създаде резерв, достатъчен за осигуряването на субсидиран от държавата хляб за над 100 милиона души, много от които живеят в крайна бедност.

Парадоксът при Египет е, че ако преди векове той е доставял пшеница за Гърция и Рим, то днес страната внася около 60% от земеделската култура. Днес от общо 20 милиона тона, които страната потребява на година, около 12 милиона тона са вносни. Но в момента основните износители, включително Русия, ограничават експорта си и увеличават собствените си резерви заради епидемията.

"Държавата работи за осигуряване на базови суровини, особено пшеница. Също така сме предприели мерки за насърчаване на фермерите", посочват от египетското ресорно министерство в отговор на Bloomberg.

Русия спира износа на пшеница

Най-големият износител на пшеница в света спира износа

Страната достигна по-бързо от очакваното наложената квота