Уранът, суровината, използвана за захранването на ядрените електроцентрали, поскъпна до най-високия си връх от 2015 година насам на фона на рекордния интерес на един фонд към него.

По-рано този месец инвестиционната компания Spott основа Physical Uranium Trust. Досега дружеството е купило над 12 хиляди тона, като понякога купува по повече от 250 тона на ден, става ясно от информацията в корпоративния сайт на фирмата, цитирана от Bloomberg.

За сравнение през цялата 2020 година спот продажбите на уран са били в рамките на малко над 46 000 тона, става ясно от данните са инвеститора на пазара на уран Yellow Cake.

Цените на урана, както и на въглищата и природния газ, растат осезаемо, като според анализаторите тази тенденция ще се запази и в следващите месеци. Причината е очакваното по-голямо търсене на топлинна енергия след постепенното възстановяване от пандемията.

Разходите за енергия растат в цял свят, тъй като възстановяването на търсенето се противопоставя на ограничено предлагане.

Фючърсите на урана поскъпнаха с 15% през миналия месец, което отчете най-сериозното нарастване за последното десетилетие. В момента те се търгуват на най-високото си равнище от 6 години насам, като има малка вероятност тенденцията да се промени скоро.