Европейският съюз ще включи в черния списък китайски служители заради предполагаеми нарушения на човешките права в китайския автономен район Синдзян, пише Reuters, позовавайки се на свои източници.

На четирима китайски граждани и една институция ще бъдат наложени забрани за пътуване и замразяване на активи - имената им  засега остават неясни. "Приетите мерки са заради сериозни нарушения на правата на човека", се казва в изявление на дипломат от ЕС.

Според източниците на Reuters списъкът с 11 имена на блока ще включва руски, либийски, южносудански и севернокорейски служители.

Китайските служители са обвинени в нарушения на правата на човека срещу уйгурите, a мерките се дължат на опасения относно европейското уйгурско население в Европа, Канада и САЩ.

Санкциите са първата подобна стъпка от юни 1989 г., след като ЕС наложи оръжейно ембарго на Пекин след репресиите на площад Тянанмън.

Наското 180 активисти, организации и депутати обвиниха Пекин в геноцид срещу уйгурите в Синдзян. Многобройни канадски и британски депутати призоваха за бойкот на Зимните олимпийски игри през 2022 г. в Пекин и преместването на друго място на събитието.

"Санкциите са конфронтационни. Искаме диалог, а не конфронтация. Молим ЕС отново да ги обмисли", пише в Twitter китайският пратеник в ЕС Джан Мин.