"Кабинетът иска арестите да остават тайна до 48 часа" е водещo заглавиe на в. "Сега"

Правителството на ГЕРБ възкреси скандалния проект за промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), с който се допуска задържането на човек да остава в тайна цели 48 часа. Прокуратурата ще може да отказва на арестанта правото му да се обади на когото пожелае. Предлага се отказ за уведомяване дори при задържане на дете - до 24 ч. Така дори майката може да не научи цяло денонощие, но пък задължително ще трябва да се уведоми Държавната агенция за закрила на детето.

Текстът, който може да разшири значително и без това многото възможности за злоупотреби, е записан в правителствен законопроект за промяна на Наказателния кодекс (НК). В неговите преходни и заключителни разпоредби се изменят немалко разпоредби в НПК.

Прочети още от статията на в. "Сега"

"СЕМ регистрира телевизията на БСП", четем в "Капитал"

Розита Еленова беше единственият против. Социалистите планират до година да привлекат 20% от тв аудиторията

С четири гласа "за" и един "против" Съветът за електронни медии (СЕМ) днес регистрира Българска свободна телевизия (БСТВ) - проект, зад който стои социалистическата партия. Утвърдително са гласували председателят на регулатора София Владимирова (парламентарна квота - ГЕРБ), Иво Атанасов (парламентарната квота - БСП), Бетина Жотева (президентска квота - Росен Плевнелиев) и Ивелина Димитрова (президентска квота - Румен Радев). Против е гласувала Розита Еленова (парламентарна квота, предложена от Български демократичен център на Христо Ковачки).

Прочети още от " Капитал"

"Папата идва в София за Гергьовден" четем на първа страница на в. "24 часа"

7 г. след историческата визита на Йоан Павел II Франциск ще посети още Македония и Румъния

Папа Франциск ще е в София за Гергьовден, научи "24 часа" от дипломатически източници.

Светият отец ще е на визита у нас от 5 до 7 май. В рамките на балканска обиколка ще посети още Македония и Румъния.

Папа Франциск да направи балканска обиколка, за да повиши вниманието към региона - такава покана към него направи на 24 май тази година премиерът Бойко Борисов по време на визитата си в Рим. Тя бе отправена и писмено, а на срещата им Франциск отбелязал на листче възможността да направи балканска обиколка през 2019 г. Мотив за настоятелната покана на премиера при аудиенцията му тогава беше приоритетът на българското председателство - Западните Балкани.

Прочети ще от в. "24 часа"

"2.5 млрд. лв. за хората с увреждания през 2019г." извежда на първа страница в. "Монитор"

2,5 млрд. лв. ще струват всички политики за хората с увреждания през 2019г. Това каза финансовият министър Владислав Горанов след подписването на плана за действие по приемане на законодателството за хората с увреждания. Подписите си на него поставиха и социалният министър Бисер Петков, омбудсманът Мая Манолова, майките на деца с увреждания и национално представителните организации.

В тези 2.5 млрд. лв. влизат и допълнително обещаните 150 млн. лв. от премиера Бойко Борисов. Финансовият министър каза още, че за да се стигне до консенсус през последните два дни са водени множество разговори. Според него всички страни са направили отстъпки, за да може реформата да започне възможно най-бързо. "Управляващите ще търпят гнева на хората с увреждания, ако нарушат нещо от постигнатите договорки", подчерта още Горанов.

Прочети още от статията на в. "Монитор"

"Румен Радев иска бюджетният излишък да се харчи след обществен дебат", четем във в. "Стандарт"

Според президента Румен Радев би било добре бюджетният излишък да се изхарчи след обществен дебат и санкция на парламента. Държавният глава изрази тази позиция при закриването на днешната кръгла маса по проблемите на неравенствата и бедността в България, която се състоя под негов патронаж.

Вие днес всички се обединихте около тезата, че трябва промяна. Тя може да стане само с дебат около истината, сблъсък на идеи и привличане на обществото и всички институции в него, защото само така можем да стигнем до рационални решения. Днешната кръгла маса е една добра стъпка в тази посока, за което ви благодаря, каза държавният глава. По думите му следваща добра стъпка би било българският парламент да изиска тази година съзнателно заложеният и грижливо отглеждан бюджетен излишък да се изхарчи в края на годината след обществен дебат и санкция на парламента. Това ще бъде един много силен сигнал от страна и на правителството, и на парламента към българските граждани и надежда за демократичните процеси в страната, заяви президентът Румен Радев.

Прочети още от в. "Стандарт"

"Докога ще сме брашненият чувал на Бойко-Борисовата команда", пише в. "Сега"

Голямото отупване на данъкоплатците върви в крак с милиардни бюджетни излишъци, огромни разхищения и нарастваща лакомия на властта и нейните бизнес обръчи

И да иска, правителството не може да вдига данъци, защото в коалиционното споразумение пише - никакво увеличаване на бремето за данъкоплатците до края на мандата. Премиерът Борисов и финансовият министър Владислав Горанов често повтарят това твърдение, а носовете им растат ли, растат...

През отиващата си година например управляващите са планирали да измъкнат от джобовете ни 450 млн. лева повече. Това е записано черно на бяло в мотивите към бюджет 2018 - сумата трябва да дойде от покачването на пенсионните осигуровки, от вдигането на осигурителните прагове и минималната заплата, от увеличения акциз на цигарите и др. В тези 450 млн. дори не е включено повишаването на акциза за нагреваемите тютюневи изделия, което стана ненадейно и по никое време - по средата на годината.

Прочети още от в. "Сега"

"Sofix е на най-ниското си ниво от март 2017 г." пише "Капитал"

Основният индекс на фондовата борса Sofix продължава с негативното си представяне и по време на сесията във вторник достигна най-ниското си ниво за годината и от март 2017 г. насам. Понижение регистрират и останалите индикатори на БФБ. За последната година Sofix е загубил 9% от стойността си. 

Българският капиталов пазар е в лоша серия от началото на февруари и нямаше фактор, който да му помогне да обърне тренда. Това не се случи и дори след най-голямото първично публично предлагане от 10 години насам, направено от производителя на пилешко "Градус" през лятото.

Прочети още от "Капитал"

"Цената на тока няма да скача поне до края на годината", пише в. "Стандарт"

До края на годината цената на тока няма да се променя, обяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов пред репортери днес. Той се надява и след това да се запази цената на електрическата енергия.Иван Иванов информира, че е разговарял с директора на "Булгаргаз", който е прогнозирал, че ако има повишение на цената на природния газ в края на годината, то ще е под 5 процента, което означава, че няма да се отрази на цената на топлинната и електрическата енергия. Председателят на КЕВР уточни обаче, че има много събития, които могат да се случат извън България, и да повлияят върху цената на суровия петрол, която е определяща за природния газ.

Прочети още от в. "Стандарт"

"10 неща, които можеш да направиш за по-чист въздух" четем във в. "24 часа"

Поддържай стайна температура до 20 градуса, изминавай по 10 000 крачки на ден, сигнализирай, ако някой гори гуми и пластмаса

10 неща, които можеш да направиш, за да подобриш качеството на въздуха, който дишаш ти и другите.

Всички гледат към министъра, кмета или кварталния да реши кризата с въздуха. Въздухът обаче е общо дело. Мърсим един и същ въздух и дишаме същия този въздух. И всеки може нещо да направи. Ето десет малки неща. Ако всеки направи поне три от тях, въздухът ще е малко по-чист. (Това не означава, че министърът, кметът и кварталният не трябва да правят нищо.)

1. Термометър. Купи си стаен термометър.

Прочети още от в. "24 часа"