Метрото в Сантяго, Чили е едно от най-модерните в Южна Америка. Всеки работен ден то превозва по 2.4 милиона пътници. И скоро може да стане първото в света, което се движи единствено с енергия, произведена от слънцето и вятъра, разказва Wall Street Journal.

Промяната ще започне постепенно от следващата година, когато 60% от нуждите на електроенергия за метрото ще бъдат покривани от вятърни и соларни централи.

254 000 слънчеви панели, покриващи площ колкото 370 футболни игрища, разположени в пустинята Атакама ще снабдяват метрото с 42% от нужната му енергия, а останалите 18% ще идват от наскоро построена вятърна ферма.

Тенденцията общественият транспорт да се движи на "зелена енергия" набира скорост в цял свят. В Австралия, в града Аделайде, автобусите се задвижват, благодарение на слънчеви панели. В Белгия пък бяха инсталирани 16 000 соларни панела върху закритата част на жп-линията между Антверп и Амстердам. Очаква се енергията от слънцето скоро да бъде изпозлвана и за трамваите в Мелбърн и за метрото в Дели.

Експертите твърдят, че с намаляването на цената, все повече и повече оператори ще се обърнат към по-чистата енергия.

Чили гледа към възобновяемата енергия, защото често тя е по-евтина от алтернативите, а и защото дава енергийна независимост на страната. Очаква се до 2050 г. "зелената енергия" да формира 70% от микса на страната.