Германия и Израел обмислят дали ваксинацията срещу Covid-19 да не стане задължителна. Гърция въведе глоби, а Испания забранява посещенията от неваксинирани туристи. Въпреки протестите мерките, които правят живота на неваксинираните по-труден, са все по-предпочитана стратегия на правителствата, които се опитват да се справят със здравната криза, пише Bloomberg.

Агенцията събира някои от мерките, които вече са въведени в отделни държави по света:

Глоби в Гърция

Правителството реши, че ваксините ще бъдат задължителни за всички гърци на възраст над 60 г. От следващия месец тези, които откажат да се имунизират, ще плащат глоба по €100 месечно — докато не се ваксинират. Парите ще отиват за болнични услуги.

Локдаун в Австрия

Страната с едни от най-ниските нива на ваксинация в Западна Европа (66% преди 10 дни) остава в локдаун поне до средата на декември. Властите ще вдигат ограниченията за ваксинираните и тези, които наскоро са преболедували, но мерките за останалите ще останат в сила. Очаква се и през февруари да бъде въведена задължителна ваксинация и глоби в размер до €7 200.

Баровете във Финландия

Баровете и ресторантите във Финландия, които отказват да следят за Covid сертификати, няма да имат правото да сервират алкохолни напитки след 17 часа.

Забрана за пътувания в Испания

Испания забрани на пътуващите от Великобритания, които не са напълно ваксинирани, да влизат в страната от 1 декември. Страната ще приема само сертификати за ваксинация — не и тези, които удостоверяват преболедуване.

Унгария позволи задължителната ваксинация в компаниите

Правителството в Будапеща разреши на работодателите да направят ваксинацията задължителна за служителите си. Който не се ваксинира, може да бъде пуснат в неплатен отпуск.

Кеш в Словакия

Министърът на финансите в Словакия Игор Матович иска да раздава ваучери на стойност €500 за всеки на над 60-годишна възраст, който се ваксинира. Парите могат да бъдат харчени в ресторанти и хотели, но идеята не се харесва на всички в правителството. Очаква се да стане ясно дали тя ще спечели подкрепата на парламента.

Неваксинираните ще си плащат лечението в Сингапур

В Сингапур тези, които откажат да се ваксинират, ще си плащат сами лечението, ако се заразят. Сумата може да достигне $18 460, според изчисления на здравното министерство.

Сертификати в Литва

Множество държави в Европа изискват ваксинационни сертификати за влизане в барове и ресторанти, но Литва прави още една стъпка. Гражданите на възраст над 16 г. трябва да представят такива и за влизане в кафенета, молове, кина, фризьорски салони и останалите публични събития.

Правителството дава и по €100 на всеки на възраст над 75 г., който се ваксинира преди 31 март.

Задължителна ваксинация за учители в Украйна

В Украйна учители и държавните служители, които не са ваксинирани, бяха пратени в неплатен отпуск. Ресторанти, молове и фитнеси могат да работят, само ако 100% от служителите са имунизирани. Публичният транспорт в страната е достъпен само за ваксинирани.