Германците са популярни по цял свят с това колко държат на своите банкноти заради свободата и тайната, която те им дават. Промяната обаче явно вече обхваща и най-голямата европейска икономика.

За първи път през 2017 година кешовите разплащания са по-малко от половината по обем, показват данни на Централната банка, цитирани от Reuters. Така те са били 47,6%, като преди три години обемът им е бил 53,2%.

Разплащанията чрез банкови карти завземат най-голям дял и се равняват на 39,4% спрямо 33,4% през 2014 година. Плащанията през интернет също растат, но към момента отговарят за едва 3,7% от общия обем.

Скорошно изследване на Европейската централна банка (ЕЦБ) сочи, че Германия и Австрия най-много държат на своя кеш в еврозоната. Предпочитанието им се свързва с притеснения относно поверителността на плащанията. Освен това германците смятат, че чрез банкнотите е най-лесно да научат децата си как да управляват своите финанси.

Голямо мнозинство мисли още, че изоставянето на банкнотите и монети ще създаде проблем през част от населението, особено сред по-възрастните, а едва една трета смята, че преминаването към банкови разплащания е ефективен метод за борба с неплащането на данъците и прането на пари.

Правителственият план да въведе праг от 5 000 евро за кешовите разплащания преди две години създаде сериозно недоволство, включително и в Централната банка. А самата Бундесбанка бе единствената опозиция на идеята от 2016 година на ЕЦБ да "пенсионира" банкнотата от 500 евро.