"Петролни акули хрускат закони" е водещo заглавиe на в. "Сега"

Милиардите в търговията с горива превърнаха парламента в посмешище

Напоследък министри и депутати буквално се надпреварват да пишат закони за борба с контрабандата и корупцията. Мантрата "Така каза Брюксел", т.е. трябва да въведем поредната евродиректива, даде картбланш на управляващите да налагат "ред" в икономиката, в обществото, в живота. Цялата тази активност обаче няма нищо общо с благовидните мотиви, които вносителите на законите афишират. Обикновено зад лозунгите се крие вреден лобизъм - прокарване на частен интерес в ущърб на обществения интерес.

И проявленията на този лобизъм стават все по-брутални и все по-нелепи.

Прословутият Закон за горивата (ЗАРИДСФН - закон за административно регулиране на икономически дейности, свързани с нефт и нефтопродукти), е бодящ очите пример как народни представители са готови на всичко, за да прокарат промени в услуга на определени икономически играчи - дори с риск да създадат правен хаос и сами да станат за посмешище.

Самото зачатие на петролния закон бе порочно. Той бе внесен от депутата от ВМРО Емил Димитров, известен с прякора Ревизоро. След вносител №1 Емил Димитров под проекта се подписаха още 32-ма депутати от всички политически сили. Та кой няма да подкрепи законопроект, който се бори срещу сивата икономика. Но ще се бори ли наистина?

Прочети още от статията на в. "Сега"

""Джи Пи груп", ГБС и "Трейс" продължават в търга за газовата връзка с Гърция", четем в "Капитал"

Големите чуждестранни компании са отстранени от надпреварата за 145 млн. евро без ДДС. В поканената петорка другите три кандидата са гръцки

Само консорциуми с участието на български и гръцки фирми са поканени да подадат оферти в обществената поръчка за изграждането на газовата връзка с Гърция. Това става ясно от резултатите от предварителния подбор на кандидатите, които са публикувани в профила на купувача още на 1 януари, но Министерството на енергетиката не е намерило за необходимо да ги обяви публично. 

Търгът за 145 млн. евро без ДДС привлече общо 11 кандидата, но световните компании с опит в тази сфера са отстранени от оценителната комисия на проектната компания за 183-километровата тръба от Стара Загора до Комотини - "Ай Си Джи Би" (ICGB), в която акционери с равно участие са БЕХ и гръцко-италианското дружество IGI Poseidon. В състезанието са останали само големите български строители "Джи Пи груп", "Трейс груп холд" и "Главболгарстрой", както и гръцките "Терна", "Актор" и "Джей енд Пи - Авакс". Всички те формално си партнират с чуждестранни фирми, за да покрият високите изисквания за изпълнението на проекта, но е ясно, че основното строителство на място ще се извършва именно от тях.

Прочети още от " Капитал"

"Проект: Извънредният труд да е двойно повече" е заглавиe от в. "24 часа"

Възможността бизнесът да кара работниците си да работят извънредно до 300 часа на година, предлага социалният министър Бисер Петков. Увеличение на лимита за извънреден труд от 150 на 300 часа е една от промените в Кодекса на труда, които подготвя социалното министерство, съобщиха от ведомството пред "24 часа".

Ако тези 300 часа извънреден труд се разхвърлят на работните дни в годината, това означава възможност за удължаване на работния ден от 8 на над 9 часа.

Полагането на извънреден труд обаче ще се включва вече задължително в колективния трудов договор, предвижда предложението на социалното министерство. В момента той може да бъде предвиден и в индивидуалния договор.

Правото да се полага до 300 часа извънреден труд бе поискано от бизнеса в неговите предложения за промени в кодекса.

Прочети ще от в. "24 часа"

"6382 от чиновниците в пенсионна възраст" извежда на първа страница в. "Монитор"

Съкращават най-много държавни служители в земеделието, икономиката и МВР

Oбщо 6382 са чиновниците пенсионери и тези, които са придобили право на пенсия, но продължават да работят в държавната администрация, сочи справка, предоставена на "Монитор" от МС.

Данните, отнасящите се за състоянието на администрацията към началото на 2018 година сочат, че от тези близо 6400 държавни служители, 5629 са се пенсионирали и след това са били назначени на длъжност в администрацията. В края на миналата година МФ предложи текст в Закона за бюджета за 2019 година, предвиждащ да отпадне възможността да се назначават пенсионери за чиновници. Именно тогава стана ясно, че към онзи момент хората, които взимат едновременно заплата и пенсия, намаляват драстично. Тази разпоредба от бюджета обаче бе обжалвана пред КС, който тепърва трябва да се произнесе. В същото време в доклад на МС за администрацията е посочено, че преобладаващата част от чиновниците са на възраст между 30 и 59 години, като младежите са едва 10 000, а служителите над 60 години са над 9700.

Само преди няколко дни вицепремиерът Томислав Дончев обясни, че ще бъдат съкратени общо 1600 щатни бройки, като това е първата вълна в опит да се оптимизира работата на държавната администрация, а след това ще бъде направен всеобхватен анализ, който ще бъде готов през април.

Прочети още от статията на в. "Монитор"

"3000 войници търси армията", четем във в. "Стандарт"

3000 кадрови войници търси да назначи армия ни. Недостигът на бойци е във всички видове войски и е около 25 процента от личния състав. Най-голяма е кадровата криза в Сухопътни войски. Това съобщи в Стара Загора зам.-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев. Той откри националната информационна кампания "Бъди войник".

Началната заплата на кадрови войник без други добавки е 900 лева. Кандидатът трябва да има средно образование, да е на възраст до 28 години, да е здрав, да издържи изпит по физическа подготовка и да подпише договор, че ще служи най-малко 3 години в армията. Няма ограничения по пол. Жените в армията ни в момента са между 10 и 13% от личния състав.

През миналата година за първи път от доста време насам броят на постъпилите войници е по-голям от броя на напусналите - 800 срещу 700 човека, съобщи още генерал-лейтенант Димитър Илиев. На новопостъпващите вече се осигуряват условия да станат офицери или поне сержанти, ако искат да се пенсионират в армията. Това кадровите войници не могат да направят, защото имат право да заемат войнишки длъжности само докато навършат 46 години.

Прочети още от в. "Стандарт"

"Първият къмпинг за СПА туризъм се изгражда до Велинград", пише "Капитал"

Обектът ще работи целогодишно и се очаква да бъде открит през лятото

Първият в България къмпинг за СПА туризъм се изгражда до Велинград и се очаква да бъде открит през лятото. Инвеститор в обекта е местната строителна компания "Александър и синове". Новият къмпинг ще разполага със собствен СПА център с минерална вода, зони за кемпери, каравани и палатки, детски кътове, както и различни сервизни помещения за пране на дрехи, приготвяне на храна и др. Той ще бъде върху терен от 6 дка, като планът е на следващ етап да бъде разширен. 

Къмпингът се изгражда в района на специализираната белодробна болница на изхода на Велинград в посока Юндола. Теренът е на инвеститора "Александър и синове", през него минава река и е заобиколен от гора. От дружеството не съобщиха каква е стойността на планираната инвестиция. 

Различното при този къмпинг е, че той ще бъде единственият в България, който ще има собствен СПА център, захранван с минерална вода. За целта вече е изграден 4 км собствен водопровод, разказа управителят на компанията Георги Даскалов. Според решение на общинския съвет на Велинград от миналата година водопроводът е свързан с находището "Каменица" в града, а от процедура за ново водовземане се вижда, че разрешеният годишен воден обем ще бъде над 25 хил. куб.м.

Прочети още от " Капитал"

"Тежка верижна катастрофа компрометира "високотехнологичната" магистрала на ГЕРБ", пише в. "Сега"

Близо 30 автомобила се удариха в гъстата мъгла, за която светлинните табла на новия участък на "Струма" уж трябваше да предупреждават

Пътният инцидент се случи при изключително гъста мъгла и въпреки твърденията на пътната агенция (АПИ), направени при откриването й преди месец, че става дума за изключително високотехнологичен участък. Отсечката между Сандански и Кресна бе открита тържествено на 17 декември от транспортния министър Росен Желязков и регионалния министър Петя Аврамова, а местни хора опънаха транспарант: "Благодарим Ви, Г-н Министър Председател, че ни направи Европейци".

Според съобщението на АПИ от декември новият участък има изградена "Интелигентна транспортна система" с информационни табла, камери, диспечери, които могат да пренасочват трафика дистанционно чрез табла, и две метеорологични станции, които освен всичко друго следят видимостта на пътя. Съоръженията дори "отчитали температурата и влажността на въздуха, типа и количеството на валежите, видимостта на пътя, скорост и посока на вятъра, дебелина на водния слой върху асфалта, точка на замръзване на пътната настилка в зависимост от третирането с луга и други химикали, температурата на повърхността на пътя и 5 см под асфалта". Според агенцията данните щели да дават възможност "да се прогнозира кога може да настъпи заскрежаване, заснежаване или заледяване и снегопочистващите фирми ще се информират за необходимостта от обработване на пътната настилка".

Прочети още от в. "Сега"

"Венцислав Караджов: Не целим цензура, решенията ни подлежат на съдебен контрол" пише в. "Монитор"

Няма да проверяваме техниката на журналистите

Oт 2002 г. досега има 90 жалби на граждани срещу работещи в медии, казва в интервю пред "Монитор" председателят на Комисията за защита на личните данни.

- Г-н Караджов, какво налагаше в БГ варианта на еврорегламента за защита на личните данни (GDPR) да има разписани критерии, които да бъдат спазвани от журналистите?

- Сега се извърши цялостна реформа. Законът, който е приет от 2002 г. въз основа на директива от 1995 г., нямаше такива съществени изменения в процеса на своето прилагане. Докато сега ние извършихме цялостна реформа, защото регламентът изиска от държавите членки да направят тази реформа, за да отговорят на потребностите от неговото въвеждане. Поради което и тези критерии, които са част от административната практика на Комисията за защита на личните данни (КЗЛД), част от начина на разсъждение и оценяване на жалбите от българския съд и от съда в Страсбург, бяха направени публични и станаха част от обективното право. Преди това те бяха съдебна практика.

Прочети още от в. "Монитор"

"Миньорите със 784 лв. минимална заплата", пише в. "Стандарт"

784 лева става минималната заплата в минно-геоложкия бранш. Това предвижда подписаният на 5 февруари Отраслов колективен трудов договор. Парафи под него сложиха председателят на Българската минно-геоложка камара проф. Николай Вълканов, шефът на Федерацията на независимите синдикати на миньорите към КНСБ инж. Валентин Вълчев и лидерът на миньорският синдикат в КТ "Подкрепа" Владимир Топалов.

Минималното възнаграждение в сектора се увеличава с размера на националното, което скочи от 510 на 560 лева от 1 януари 2019 г., но умножено с коефициент 1,4.

Освен това, за всяка година придобит трудов стаж се заплаща допълнително възнаграждение в размер на 0,9 на сто от основната заплата за работещите при надземни условия и 1 процент за работещите при подземни условия.

Към придобивките, за които се договориха работодатели и синдикати, са и увеличение на минималната стойност на безплатната храна и добавките в размер, не по-малък от 5 лв. на отработен ден, а за трудещите се под земята - не по-малко от 6,50 лв.

Договорени са и размерът на допълнителното трудово възнаграждение за нощен труд, както и заплащането за извънреден труд - не по-малко от 50 % за работата през работните дни и до 120% за работа на официален празник.

Прочети още от в. "Стандарт"

"Според Евростат: Българите живеят в добро здраве до 64 г., българките до 67,5 г." четем в "24 часа"

Това е над средното ниво за Евросъюза

Шведите са с най-висок дял "здрави години" - 73,3 при жените и 73 при мъжете

Броят на годините, в които се очаква човек у нас да живее в добро здраве, се изчислява на 64 г. за мъжете и 67,5 г. за жените. Това показват данни от анализ на Евростат за здравословното състояние на жителите на ЕС-28.

Средният показател за добро здраве в ЕС се изчислява на 64,2 г. за жените и 63,5 г. за мъжете. Това представлява приблизително съответно 77 и 81 процента от общата продължителност на живота на жените и мъжете в Евросъюза. Анализът обаче отчита данни от 2016 г. и изчислява очакваните "здрави години" живот на човек в ЕС, а не неговото моментно състояние.

Прочети още от в. "24 часа"