"Референдумът окончателно изхвърлен от НС" четем на първа страница на в. "Труд"

Депутатите отказаха да гласуват решенията от допитването да станат задължителни. Чака се решение на ВАС

Депутатите от правната комисия в НС отказаха да гласуват проекта на ГЕРБ, с който решенията от референдума на "Шоуто на Слави" да станат задължителни. Текстовете бяха отхвърлени - само шестима от партията на Бойко Борисов гласуваха "за", а 11 бяха "против". Дебатите в комисията показаха, че никакви решения по допитването и по въвеждането на нови изборни правила няма да минат през 43-тото НС.

Юристите в комисията бяха категорични, че няма как да се произнасят по референдума, след като решението на ЦИК за резултатите от допитването се обжалва пред Върховния административен съд (ВАС).

Още в началото на днешното заседание на правната комисия ДПС направиха предложение тази точка да отпадне от дневния ред. БСП, "Атака" и реформаторите го подкрепиха, но от ГЕРБ продължиха да упорстват.

Прочети още от в. "Труд"

"Световната банка и Брюксел с по-високи оценки за България", извежда на първа страница в. "Стандарт"

Световната банка и Европейската комисия (ЕК)подобриха оценките си за България. Икономиката на страната ще нарасне с 3,2% през 2017 г., е посочено в новата глобална прогноза на Световната банка. Това е с 0,5% по-голям ръст от прогнозата на СБ от юни 2016 г. За 2018 г. и 2019 г. очакванията на СБ са БВП на България да нарасне с 3,1%. Прогнозите на СБ са много по-оптимистични от очакванията на Министерството на финансите (МФ), което заложи ръст на БВП с 2,9% през 2017 г. в есенната си макроикономическа прогноза.

Прочети още от в. "Стандарт"

"Студът замрази бежанския натиск" четем във в. "Монитор"

Мигрантите се насочват през Гърция, избягват Калотина и Румъния. От над 800 случаите са спаднали на 70 на седмица за цялата страна

Студът замрази бежанския натиск към страната ни. Това показва справка на "Гранична полиция", с която "Монитор" разполага. Според цифрите в началото на август - от 11-и до 18-и, в страната ни са били заловени общо 816 мигранти. На вход през държавната граница са били 99, а на изход 110. Във вътрешността на страната, след като вече са влезли през зелената граница, са били спипани 607 души.

Със застудяването цифрите варират, но определено тенденцията е към намаление. В края на септември заловените са 520, а вече с осезаемото застудяване около коледните празници цифрата стига до 70 на седмица.

Прочети още от статията на в. "Монитор"

"Износът на ток от България може да бъде спрян", четем на първа страница в. "Капитал Daily"

До режим на тока заради минусовите температури, които водят до високо потребление, няма да се стигне, но има вероятност от спиране на износа на електроенергия. Това обяви министърът на енергетиката в оставка Теменужка Петкова на брифинг в Централно диспечерско управление на Електроенергийния системен оператор (ЕСО).

Спирането на износа ще се наложи, ако някоя от централите производителки аварира, мини "Марица изток" не успява да доставя въглища или съседните на България държави също спрат да изнасят, посочи изпълнителният директор на ЕСО Иван Йотов. Към момента обаче всички мощности в страната работят с почти пълно натоварване като се изключат фотоволтаичните. Единствената, която не работи е ТЕЦ "Русе", която осигурява студен резерв, а до понеделник такъв проблем имаше с единия блок на ТЕЦ "Бобов дол" - и двете собственост на Христо Ковачки. Мини "Марица изток" също няма проблем с доставките на въглища. От централата коментираха за "Капитал", че такъв може да възникне, ако температурите паднат под -17 градуса, но дори и тогава не става въпрос за напълно спиране на добива.

Прочети още от в " Капитал Daily"

"1915 лева на ден губи Марешки от бензиностанция", четем на първа страница на в. "24 часа"

ГДБОП проверява бизнесмена за данъчни престъпления при бизнеса с горива "Работя на печалба въпреки по-ниските цени, тъй като именно заради тях имам повече клиенти. Моят марж е около 3 до 5 стотинки, а на другите бензиностанции достига до 40 стотинки. Печеля от по-големия оборот и от повечето клиенти". Това обяви на 12 ноември 2015 г. бизнесменът Веселин Марешки. По това време той вече е отворил бензиностанция във Варна. Твърденията му обаче не се покриват с данните във финансовия отчет на фирма "Трейднет Варна", през която минава бизнесът на Марешки с горива. Компанията има 1,09 млн. лева задължения и загуба от 136 000 лева за миналата година. "Трейднет Варна" е собственост на Веска Марешка - майка на Веселин Марешки.

Прочети още от в. "24 часа"

"Рекордното потребление на ток ще вдигне сметките с 15%" е водещo заглавиe на в. "Сега"

Рекордно потребление на ток е било отчетено в последните дни заради студа. Значително по-високи ще бъдат и януарските сметки за електроенергия. Енергийната система обаче е била стабилна и е работила добре - активиран е студеният резерв и се обмисля временно ограничаване на износа. От Министерството на енергетиката вчера обясниха, че мерките се вземат, за да се осигури нормалната работа на системата. Рекордно е било и потреблението на газ, което в понеделник е надхвърлило 16 млн. куб. м. Доставките на природен газ също са нормални.

Надминат е 20-годишен рекорд в натоварването на мрежата, като потреблението е достигнало над 7500 мегавата в понеделник. Всички мощности работеха на 100%.

Прочети още от статията на в. "Сега"

"Задлъжнялостта на общините нараства", пише в. "Капитал Daily"

Броят на общините с високи нива на дълг ще расте. Това показва анализ на Сметната палата за натовареността на бюджетите на местната власт. Според одиторите 56 от всички 265 общини имат плащания по общинския дълг, които надхвърлят 30% от собствените им приходи за периода 2015-2017 г. Към средата на 2016 г. броят им бе 36.

Основните причини за високите нива на дълг са решения от страна на общинските съвети и кметовете, несъобразени със закона, ниска събираемост и високо ниво просрочени вземания, затруднени финанси и неефективен контрол на дейностите.

Прочети още от в " Капитал Daily"

"Поръчки за 17 млн. лв. проведени на тъмно" пише в. "Труд"

Обществени поръчки за над 17 милиона лева са били проведени на тъмно показаха проверки на Агенцията за държавна финансова инспекция през четвъртото тримесечие на 2016 г. Проверени са общо 542 обществени поръчки за 230 890 984 лв. като са констатираха 60 случая на непроведени или неоснователно проведени търга.

За последното тримесечие инспекторите са приключили 176 финансови инспекции, 80 от които по подадени сигнали, а 96 - на база на утвърдения годишен план.

Констатираните вреди са на стойност 4 123 998 лв., като 71 112 лв. от тях са предотвратени, а 559 102 лв. са възстановени в рамките на проверките.

Установени са 61 "индикатора за измама" по смисъла на § 1, т.9 от Допълнителните разпоредби на Закона за държавна финансова инспекция.

Прочети още от в. "Труд"

"5 мерки, за да станем 10 милиона", пише в. "24 часа"

Как да започнем да се плодим като ромите Bъзможно ли е българката изведнъж да започне да ражда по 5-6 деца? Да, разбира се - стига да използваме правилно научния подход. Науката отдавна е очертала обществените фактори, които причиняват ниската раждаемост. Остава само да обърнем тяхното действие и нацията ни бързо ще стигне 10 милиона. Ето само 5 от най-очевидните и неотложни мерки: първо - да се забранят пералните. Известно е, че ниската раждаемост е свързана с включването на жената в производството и офисния труд. Това не би било възможно без уредите, които я отменят в домакинските ѝ задължения. Най-коварният сред тях безспорно е пералнята. Тази придобивка е убила между 2 и 3 милиарда неродени деца по целия свят! Изперете на ръка само едни гащи тип "страстоубийки", каквито е носела вашата баба*. Засечете времето.

Прочети още от статията на в. "24 часа"

"Световната банка: Слаби инвестиции в несигурни времена", пише в. "Стандарт"

През 2017 г. световният икономически растеж се очаква да се ускори умерено до 2,7%, се посочва в януарския доклад на Световната банка Global Economic Prospects, публикуван във вторник. Растежът в развитите икономики се очаква да достигне 1,8% през 2017 г. Фискални стимули в големите икономики - особено в САЩ, може да генерират по-бърз растеж на световната икономика от предвиденото, въпреки че нарастването на протекциите в търговията може да има нежелани ефекти, посочва СБ. Растежът в нововъзникващите пазари и развиващите се икономики като цяло се очаква да бъде 4,2% през тази година, след ръст от 3,4% през 2016 г. на фона скромно нарастващите цени на суровините.

Независимо от това, неясните моменти в прогнозите се увеличават поради несигурност в посоката на политиката в големите икономики, посочват от СБ. Един продължителен период на несигурност може да доведе до бавен растеж на инвестициите, което ще задържи икономическото развитие на страните.

Прочети още от в. "Стандарт"

"Постистина? Че ние винаги сме живеели в такава", пише в. "Сега"

"Постистина" стана дума на 2016 г. и вдигнаха родните интелектуалци крак - хибридна война, референдуми, хората не знаят какво правят - ох, колко на зле отива светът! Давайте да им режем правата, да ги призоваваме да не гласуват, да им пречим да влияят пряко... Патосът е тъй голям, както навремето Фукуяма ни убеждаваше в края на историята и безалтернативната либерална демокрация. Каква ирония - най-големите апологети на либералната демокрация по света и у нас взеха да се замислят как да я поокастрят - понеже народецът, тази "неука долница" на обществото, не разбирал светлите стремежи и принципи на елитите.

"Постистина" значи лъжа. На хората им се струвало едно, пък фактите били други. Ударно през 2016 г. я използваха (post-truth) членове, присъдружни медии и откровени лакеи на западния управленски елит (все повече бюрократичен, отколкото икономически). Тръмп, "Брекзит", провал на Ренци - о, какъв ужас, хората били подвластни на емоции, не на обективната истина!

Прочети още от в. "Сега"