Цените в Америка се сриват, на фона на блокирането, заради коронавируса и по-малкото разходи, които имат хората сега.

Потребителските цени в САЩ намаляха за втори пореден месец през април, съобщи Bureau of Labor Statistics. Цените паднаха с 0,8% през април, което бележи най-големия спад от декември 2008 г, пише CNN.

Падането на цените може да звучи като добра новина, но икономистите казват, че дефлацията би била много лоша новина. Когато цените падат, защото хората не купуват, понякога производителите не могат да продължат производството на продукта, който се опитват да продават. Това означава, че ще спрат да правят тези продукти и ще уволнят работници. Така може да започне един порочен кръг, в който търсенето продължава да спада, тъй като все повече хора губят работата си.

Зашеметяващият спад на цените на петрола

Сривът в цените на петрола беше предизвикан от кризата на търсенето на петролния пазар, съчетана с неподходящо време за ценовата война между Саудитска Арабия и Русия. Пазарът на петрол се бори с намаляващото търсене. Хората отменят плановете си за пътуване, работят от вкъщи или губят работата си. И все пак петролните компании продължиха да произвеждат, докато ограниченият капацитет за съхранение на суровините привършва.

Цените на дрехите, колите и самолетните билети също падат

Цените за облекло, автомобилната застраховка, самолетни билети допринесоха за това да се намали общият индекс надолу, след като търсенето на тези стоки и услуги изчезна. Голямата част от Америка продължава да е до някаква степен под ограничения и размерът на разходите за почивка намалява. Икономистите казват, че за тези разходи ще отнеме време, за да се възстановят, защото потребителите остават предпазливи дори след премахването на ограниченията.

Междувременно цените на хранителните стоки се покачиха, заради повишеното търсене на храна и бележат най-голямото си увеличение от февруари 1974 г. насам, като се увеличиха с 2,6%.

Наемите и разходите за здравеопазване също се увеличиха леко.Икономистите очакваха коронавирусната криза да има до голяма степен дефлационен ефект. Данните за април са доказателство за това.

"Докато икономиката се възстанови, инфлацията вероятно ще се окаже под 1% през следващата година, на фона на висока безработица и ниски цени на суровините", казва Сал Гутиери, старши икономист в BMO.

Fed отпусна огромен пакет от стимули за паричната политика, за да стабилизира пазарите и да помогне на икономиката през тази криза.

Обикновено подобни действия се очаква да увеличат инфлацията. Но главният икономист от Oxford Economics Грегъри Дако заяви, че предвид посоката, в която цените вървят, "скокът на инфлацията е най-малкото от нашите притеснения".