"В Търговския регистър си раздадоха 700 000 лв. бонуси въпреки блокажа му" е водещo заглавиe на в. "Сега"

Aгенцията по вписванията си раздаде тлъсти бонуси точно за периода, когато Търговският регистър се срина и нанесе тежки щети на бизнеса, тъй като беше блокиран 18 дни.

През октомври са били разпределени 700 хил. лв. "допълнителни възнаграждения за постигнати резултати" за юли, август и септември, научи "Сега" от свои източници. Пресслужбата на агенцията потвърди, че служителите й са били поощрени, но отказа да посочи каквато и да било сума. Във ведомството работят около 600 души.

По информация на "Сега" четирима софийски директори са си разделили 20 хил. лв. Надолу по веригата различни началници са получили по над 2 хил. лв. Поощрени са и шефовете на отделите, които пряко са носили отговорност за блокажа на регистъра. Най-малко са получили хората, които обслужват офисите на агенцията в провинцията - техните бонуси са били под 700 лв. и те са възмутени от това, защото са понесли лично недоволството на бизнеса.

Прочети още от статията на в. "Сега"

"Ветераните от войната по "Графа"", четем в "Капитал"

Лошата организация на ремонтите в центъра на София убива бизнеса в района

Градовете се развиват и променят: строят се нови сгради, подменя се осветление, ремонтират се тротоари, пробиват се тунели за подземна железница. На теория крайната цел на тези проекти е да направят средата по-добра за живот и в името на тази цел търпим неудобствата, свързани с изпълнението им. Но за да се радваш на резултата, трябва все пак да оцелееш до него. А за бизнеса по столичната "Граф Игнатиев" това е под въпрос. 

Продължаващият седми месец мащабен ремонт на "Графа" и съседните улици и градинки, както и хаосът, царящ в Столична община, застрашават сериозно малките бизнеси по няколко от най-"живите" софийски улици.

Прочети още от " Капитал"

"Мистериозен доклад и лоша комуникация - причини за оставките в БДЖ" е заглавиe от в. "24 часа"

Министърът на транспорта Росен Желязков ще реши следващата седмица кои да приеме. Уведомява итранспортната комисия в парламента

Мистериозен доклад за БДЖ, изтекъл в медиите, лоша комуникация в борда на директорите на "Холдинг БДЖ" и невъзможност за работа в екип са причините министърът на транспорта Росен Желязков да поиска предсрочно прекратяване на договорите за управление на членовете на борда. Това заяви самият той на брифинг в министерството на транспорта.

В борда на директорите на БДЖ са зам.-министърът на транспорта Велик Занчев, който е негов председател, изпълнителният директор Владимир Владимиров и финансовият шеф Филип Алексиев.

Прочети ще от в. "24 часа"

"Всеки 5-и лежал в болница веднъж годишно" извежда на първа страница в. "Монитор"

20 091 лекувани без осигуровки за близо 2 г.

Hад един милион души лежат в болница у нас годишно. Само през 2017 г. хоспитализираните са били 1 251 772, което прави почти всеки пети. Това показва справка от Националната здравноосигурителна каса, предоставена по искане на "Монитор".

Независимо че частните болници разполагат с по-добри битови условия и НЗОК им плаща равностойно с останалите, лекуваните в тях пациенти по линия на касата са двойно по-малко. Хоспитализираните в частните болници през миналата година са били 419 005, а в държавните и общинските - 946 390.

Оказва се, че някои от пациентите са лежали и в двата вида по отношение на собствеността лечебни заведения.

През тази година дори има тенденция броят на хоспитализираните да нарасне до края на месец декември.

От януари само до септември броят на преминалите болнично лечение е 1 029 439.

1 785 987 435 лева е платила касата за лечение на хоспитализирани по клинични пътеки през миналата година. От началото на 2018-а до месец септември тя е броила на лечебните заведения същата сума от 1 785 987 435 лева.

Прочети още от статията на в. "Монитор"

"Два милиона българи са напуснали страната през последните 30 години", четем във в. "Стандарт"

През последните 30 години над два милиона българи са напуснали страната в търсене на друга възможност за себе си. Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова при откриването на форум на тема "Отражение на външната трудова миграция върху българската икономика в парк-хотел "Москва". Фондация "Фридрих Еберт" и Институтът за икономика и международни отношения ще представят по време на форума оценки за въздействието на трудовата миграция върху икономиката на България.

По думите на Йотова много от хората обмислят да напуснат България и да намерят своята реализация навън и това определят като водеща полза от еврочленството. Резултатите са ясни - остра демографска криза, влошаващи се тенденции, неразвита и отчасти блокирана икономика, заяви вицепрезидентът. Тя отбеляза още, че данните от изследването, което ще бъде представено днес, показват, че над един милион българи на възраст от 18 до 64 години имат нагласата да емигрират, за да търсят своето работно място и препитание навън.

Прочети още от в. "Стандарт"

"Лавината от дела за обезщетения при смърт на пътя расте", пише "Капитал"

Над 800 наследника са потърсили правата си по новия ред на ВКС, още 101 души търсят компенсация от Гаранционния фонд

Близо 100 млн. лв. е сумата на претенциите към застрахователите за обезщетения при смърт на пътя по заведени през последните три месеца дела. Броят на жалбите е 318, а броят на наследниците, включени в тях съгласно новия правов ред, е 828. Данните изнесе Асоциацията на българските застрахователите (АБЗ) пред парламентарната комисия по бюджет и финанси, която обсъди предложенията за изменение на Кодекса за застраховането (КЗ). На заседанието имаше масирано присъствие на адвокати, неправителствени организации, близки на загинали в катастрофи, омбудсмана Мая Манолова.

Прочети още от " Капитал"

"Борисов в третия си мандат - иска, но няма желание", пише в. "Сега"

Положението в правителството е сюрреалистично - министри не могат без властта и тя не може без тях

Навърши се година и половина от старта на третото правителство на Бойко Борисов. Работата му е ежедневно коментирана от различни ъгли. То обаче притежава отличителен белег, който досега е неглижиран от наблюдателите. Нека го разгледаме през няколко казуса.

Казус 1. Валери Симеонов произнася прочутата вече фраза "уж болни деца". Те са с увреждания, майките искат оставката му. Обществото е настръхнало, провеждат се всекидневни протести. 81% от българите смятат, че след фразата си вицепремиерът трябва да напусне (социологически данни). Той не го прави. Премиерът Борисов добре съзнава мащаба на скандала, извинява се от негово име. И други участници в коалиция го съзнават - принуждават някак Симеонов да се извини, след като първоначално не е смятал. За оставането на вицепремиера решаващо е мнението на Борисов, той обаче не го маха и чистосърдечно казва защо - ще "счупи коалицията".

Прочети още от в. "Сега"

"КФН: По-евтина застраховка с "Бонус-малус" за повечето шофьори" пише в. "24 часа"

Точки за риск ще има и за колата и за водача

С влизането в сила на системата "Бонус-малус", повечето водачи ще плащат по-ниска цена на застраховката "Гражданска отговорност", тъй като ще са в зоната с бонуси. Това показват изчисления на експертите от Комисията за финансов надзор.

Според статистиката на МВР повечето водачи са добри. Имало и такива, които са недисциплинирани и те ще бъдат с малус. Това означава, че те трябва да компенсират отстъпката за повечето хора, които ще се окажат на бонус. Това означавало предложеното разделение - до 25% отстъпка и до 400% оскъпяване.

"24 часа" се обърна към експертите на комисията с основни въпроси по предлаганата система. По-долу в текста са отговорите на регулатора.

Прочети още от в. "24 часа"

"Изборите, които променят всичко и нищо", пише в. "Стандарт"

Демократите в САЩ спечелиха повече места в Конгреса, с което забиха голям клин в управлението на републиканците на Тръмп. Поне по отношение на бъдещата икономическа политика на президента, която трябваше да навлезе в следващата фаза на стимули и, съответно, на растящ държавен дефицит. Инвеститорите реагираха с оптимизъм на новината за победата на демократите и щатските индекси се покачиха в първите часове след изборите. Причината вероятно се крие в очакванията, че Конгресът ще блокира някои от импулсивните ходове на администрацията на Тръмп. Като например търговската война с Китай, която все повече прилича на извиване на ръце преди да се стигне до някакво споразумение между двете най-големи икономики в света. Тръмп повече няма да се радва на автоматичната подкрепа на законодателните органи, когато предлага съществена промяна в икономическата или във външната политика. Това ще бъде сериозно препятствие пред Тръмп, който вече е започнал предизборна кампания за втория си мандат.

Прочети още от в. "Стандарт"