Въпреки очакванията, че Apple ще бъде един от най-големите потърпевши от търговската война между САЩ и Китай, компанията от Куперино има план Б как да избегне тази опасност.

От компанията имат готовност при необходимост да произвеждат всички смартфони iPhone, предназначени за американския пазар, извън Китай.

Това твърдят от доставчикът на американския гигант Hon Hai Precision Industry. Тайванската компания към момента прави по-голямата част от продуктите на Apple в Китай.

Азиатската държава е ключов пазар за Apple, като там се произвежда по-голямата част от моделите iPhone и iPad. Също така Китай е най-големият международен пазар за американския лидер.

С налагането на новите мита върху китайски внос на стойност от 300 милиарда долара обаче бизнесът на Apple може да бъсе сериозно засегнат, ако от компанията не предприемат мерки.

Hon Hai, позната още под марката Foxconn, е най-важният чуждестранен доставчик за производителя на iPhone. От ръководството на компанията посочват, че ще подкрепят Apple във всяко нейно решение и ще разделят производството си, като насочат част от него извън Китай, ако е необходимо.

"25% от нашия производствен капацитет се намира извън Китай и можем да помогнем на Apple да отговори на нуждите на американския пазар", коментира Йанг Луи, който е част от борда на директорите на Foxconn.

"Ние имаме достатъчно капацитет да отговорим на търсенето на Apple", допълва той.