Експерти прогнозират ръст на работните заплати у нас, основно заради необходимостта от запазване на квалифицираните кадри. Прогнозата е на международна консултантска компания, която работи и в България, съобщи БНР.

Планираните увеличения на възнаграждения в отделни бизнес сектори ще достигнат 20%, смятат анализаторите на трудовия пазар.

Повишаване на възнагражденията се очаква в повечето бизнес сектори в страната. Целта на работодателите е, по този начин да задържат доказани квалифицирани служители.

Повече от 80% от анкетираните работодатели от близо 200 компании в страната от 19 икономически сектори твърдят, че планират да повишат заплатите през първата половина на годината.

Работодателите посочват ръст на повишението между 5% и 20%, като 2% от участниците в проучването допускат и по-голямо увеличение.

Близо 60% от работодателите отбелязват, че планираните промени във възнаграждението ще засегнат всички служители в организациите.

Една от основните причини за ръста на възнагражденията е предлагането на по-високи заплати в други фирми от съответния сектор. Необходимостта за запълване на свободните позиции с нови служители, също е сред основните причини за увеличаване на заплатите.

Аутсорсинг компаниите в България: Все повече приходи и все по-големи заплати

Аутсорсинг компаниите в България: Все повече приходи и все по-големи заплати

Лидерите в сектора преминават 100-милионната еврова бариера и харчат по близо 5000 лева за служител