Топ мениджърите в петролната и газовата индустрия получават най-високите заплати в Русия. Данните са от резултатите от съвместно проучване на Асоциацията на мениджърите и агенцията за подбор на персонал Unicorn Search, базирано на повече от 110 интервюта с висши ръководители, пише lenta.ru.

Техният среден годишен доход е 47,8 милиона рубли (около 456 106,8 евро при актуалния валутен курс 104,8 рубли за 1 евро, бел. ред ). Освен това всяка година им се изплаща бонус от средно 20,3 милиона рубли - размерът му зависи от представянето на служителя.

На второ място по приходи са мениджърите по логистика с доход от 34,6 милиона рубли и годишен бонус от 23,1 милиона.

В топ 3 на най-доходоносните професии влиза и висшите мениджъри от фармацевтичната индустрия. Годишният доход на такива специалисти е 32,2 милиона рубли, а годишният бонус обикновено е около 39 милиона рубли.

Мениджърите на фармацевтичните компании са следвани от топ мениджърите на банки - кандидатът за такава позиция може да разчита на годишна заплата от 29,8 милиона рубли и бонус от 12,1 милиона.

Служителите на ИТ компании, заемащи високи позиции, имат едни от най-високите заплати в Русия - средно 26,7 милиона рубли на година плюс бонус от 18,5 милиона рубли.

Топ мениджърите на застрахователни компании имат годишен доход от 26,4 милиона рубли, а бонусът им обикновено е в рамките на 7,9 милиона рубли. Топ мениджърите на инвестиционни фондове печелят 18,3 милиона рубли годишно, но в същото време получават най-високия бонус на пазара - до 54,1 милиона рубли за успешна сделка.

Преди няколко дни Централната банка съобщи , че поради недостиг на работници някои руски предприятия са увеличили заплатите с 20-27 процента. Около 30 процента от компаниите възнамеряват да увеличат допълнително разходите за заплати до края на годината. Три четвърти от местните компании се опитват да задържат или привлекат нови служители поради по-високи доходи. Почти 80 процента от компаниите изпитват проблем с наемането на персонал.

Ръководителят на Министерството на икономическото развитие Максим Решетников нарече рекордно ниската безработица в Русия спирачка за икономическото развитие. Икономическият министър видя "сериозно системно предизвикателство" в това, че на фона на бързо нарастване на заплатите, съчетано с количествен и качествен недостиг на кадри, човешкият капитал се превърна в най-дефицитния ресурс.