Двете най-големи пътнически авиокомпании в САЩ и света, American Airlines и Delta Airlines, отменят таксите при смяна на датата за билети при всички вътрешни полети на фона на конкуренция между превозвачите и поради срива в трафика, причинен от коронавирусната пандемия.

По-рано друг от основните и най-големи авиопревозвачи в САЩ и света - United Airlines, обяви премахването на таксите за промяна на билети на вътрешния пазар.

Какви опции остават пред авиокомпаниите по време на пандемията?

Какви опции остават пред авиокомпаниите по време на пандемията?

Могат ли компаниите да консолидират пътниците си?

"Delta улеснява клиентите да резервират, сменят или анулират плановете си за пътуване, като елиминира окончателно таксите за промяна на билети, закупени за пътуване в САЩ", се казва в съобщението на уебсайта на Delta Airlines.

Другата голяма авиокомпания, American Airlines, реши да отмени таксата за смяна на билети не само за вътрешни дестинации, но и за полети до Канада, Мексико и Карибите.

За повечето авиокомпании таксите за смяна датата на билети са основен източник на приходи. Според Wall Street Journal таксата за анулиране на билета може да варира от 200 до 500 долара.

Най-голямата авиокомпания в САЩ съкращава 19 000 служители без държавна помощ

Най-голямата авиокомпания в САЩ съкращава 19 000 служители без държавна помощ

American Airlines спира полетите до 15 малки града в страната

Изданието отбелязва, че според Министерството на транспорта на САЩ приходите на Delta от смяна на билети миналата година са били 830 милиона долара, печалбата на American Airlines е била 819 милиона долара, а United получила от такива операции над 600 милиона долара през 2019 година.