Най-голямата американска авиокомпания - American Airlines Group Inc. - ще освободи 19 хиляди служители от октомври. Тогава приключва програмата за държавна помощ, едно от условията за която беше запазването на работните места.

Съкращенията ще засегнат около 17,5 хиляди пилоти, стюардеси, механици и други работници, които ще бъдат изпратени в отпуск без заплащане, както и 1,5 хиляди управленски и административни служители. Съкращенията ще важат както за самите служители на American Airlines, така и за двете регионални въздушни превозвачи, които компанията притежава.

Европа спасява авиоиндустрията си с близо €34 милиарда. Кои получават най-голяма помощ?

Европа спасява авиоиндустрията си с близо €34 милиарда. Кои получават най-голяма помощ?

И как помощта предизвика спор между KLM и Ryanair

"Предполагаше се, че до 30 септември ситуацията с коронавируса ще бъде поставена под контрол и търсенето на самолетни пътувания ще се върне. Очевидно това не е така", се казва в съобщение за служителите от изпълнителния директор на компанията Дъг Паркър и нейния президент Робърт Айдъм.

От American Airlines заявиха миналата седмица, че ще спрат полетите до 15 малки града в страната от октомври. Компанията очаква обемът на трафика през четвъртото тримесечие да е наполовина по-малък от този за същия период преди година.

Авиокомпаниите в САЩ искат безвъзмездни помощи или започват със съкращенията

Авиокомпаниите в САЩ искат безвъзмездни помощи или започват със съкращенията

Работата на стотици хиляди служители е под въпрос

Авиопревозвачът American Airlines получи 25 милиарда долара федерална помощ за покриване на разходите за заплати на своите служители като част от мащабна програма за икономическа подкрепа, одобрена от правителството на САЩ през март тази година. Едно от условията за получаване на помощ беше авиокомпаниите да запазят определен дял от маршрутите, което би гарантирало, че нито един град не е напълно отрязан от въздушните пътувания. На компаниите също така беше забранено да съкращават персонал или заплати.

Помощта и съответно условията, свързани с нея, изтичат в края на септември. И авиокомпаниите, и синдикатите настояват за удължаване на програмата за федерална помощ на сектора с шест месеца - до края на март 2021 година. Тази идея получи подкрепата на двете основни партии в страната, но все още не е намерила практическо въплъщение на фона на неспособността на Конгреса на САЩ да постигне съгласие за по-широк пакет от мерки за подпомагане на американската икономика в пандемията, пише The Wall Street Journal.

Lufthansa спира 95% от полетите, за да спаси бизнеса си

Най-голямата авиокомпания в Европа спира 95% от полетите, за да спаси бизнеса си

Групата очаква да получи и държавна помощ