Американските авиокомпании предупредиха, че ще трябва да започнат да пускат в отпуски своите служители, освен ако Конгресът не одобри пакет помощи от 58 милиарда долара. Пактът трябва да включва безвъзмездни средства, а не само заеми заради огромния шок, който изпитва индустрията вследствие на пандемията от коронавируса.

Миналата седмица републиканците в Сената предложиха законодателство, което включваше 58 милиарда долара помощ за пътнически и товарни превозвачи. Средствата обаче бяха предвидени като заеми, които авиокомпаниите по-късно ще трябва да изплатят, пише CNBC.

"Времето изтича!" Това написаха към Конгреса изпълнителните директори на Southwest, Delta, Alaska, American, United, JetBlue, Hawaiian, UPS Airlines и FedEx, както и тяхната лобистка група Airlines for America. Това е само едно от многото мрачни съобщения на шефовете на авиокомпаниите и профсъюзите тази седмица за резкия срив в резервациите и потенциалната цена, която могат да плат работниците, заради вируса. "Освен ако не бъдат незабавно отпуснати безвъзмездни средства като протекция на работната заплата, много от нас ще бъдат принудени да предприемат драконовски мерки като съкращения и пускане в отпуски."

Американските авиокомпании и техните близо 750 000 служители сега свиват своите международни мрежи до най-малки стойности от десетилетия, като намаляват хилядите вътрешни полети, паркират стотици самолети и призовават служителите да вземат неплатен отпуск като опит да спестят пари, докато търсенето се съживи.

Най-големите авиопроизводители се борят с коронавируса

Най-големите авиопроизводители се борят с коронавируса

Целият сектор е изправен пред криза

Стотици авиационни работници вече са без работа. В същото време около 2 400 служители продължават да бездействат по летищата. Регионалния превозвач в Минеаполис Compass Airlines, който разполага с 1 300 служители, заяви, че планира да затвори врати след намаляване на полетите на своите клиенти - Delta и American.

Delta заяви в петък, че очаква приходите от второто тримесечие да паднат с 80% или с 10 милиарда долара. Около 13 000 от приблизително 91 000 служители на компанията доброволно са пуснати в неплатен отпуск. Според изпълнителния директор Ед Бастиан е необходимо повече от работниците да направят този ход.

United планира да намали международните си услуги с 90% към април. Компанията предупреди, че може да се наложи да уволни хиляди работници, ако Конгресът не действа достатъчно бързо. В събота компанията заяви, че ще възстанови някои полети до САЩ между няколко европейски града, Сао Пауло и Сеул, за да помогне на разселените пътници.

Без достатъчна държавна подкрепа до края на март, нашата компания ще започне да предприема необходимите стъпки за намаляване на заплатите ни в съответствие с намалението в графика от 60%, което обявихме за април, каза изпълнителният директор на компанията Оскар Мунос.

Авиокомпаниите в САЩ поискаха $50 милиарда държавна помощ

Авиокомпаниите в САЩ поискаха $50 милиарда държавна помощ

25 млрд. долара от тях трябва да бъдат непосредствено осигурени

Условия за помощ

Ръководителите на авиокомпаниите заявиха, че няма да наемат служители или да съкращават персонала си до 31 август, ако Конгресът одобри поне 29 милиарда долара като "субсидии за защита на заплатите за работници".

Промишлеността също търси поне 29 милиарда долара заеми и гаранции за заеми и се ангажира с ограничения на компенсациите. Някои законодатели и президентът Доналд Тръмп тази седмица заявиха, че подкрепят забраната за обратно изкупуване на акции на авиокомпаниите като условие за помощ.

Профсъюзите на авиокомпаниите също призовават Конгреса да действа бързо по отпускането на пакет от помощи, който да не бъде изцяло заем.

Спасителните мерки само със заеми ще натоварят авиокомпаниите с толкова дълг, че ще доведат до фалит и работниците, които в момента са на първа линия на този вирус, ще бъдат потърпевшите отново, каза Сара Нелсън, президент на Асоциацията на полетните служители, която представлява около 50 000 членове от кабинния екипаж на компаниите.

"Истинският план за помощ трябва да постави работниците на първо място - винаги и особено в разгара на кризата в общественото здравеопазване. Федералната помощ, предназначена за заплати, е единственият начин за предотвратяване на масови съкращения. Заемите няма да помогнат", каза Нелсън.

Lufthansa спира 95% от полетите, за да спаси бизнеса си

Най-голямата авиокомпания в Европа спира 95% от полетите, за да спаси бизнеса си

Групата очаква да получи и държавна помощ