Основателят на нискотарифната европейска авиокомпания EasyJet е свикал събрание на акционерите на компанията, за да отстрани един от директорите ѝ, а след това да премахне един по един членовете на борда заради сделка за над 4,5 милиарда паунда или 5,6 милиарда долара.

Най-големият акционер в EasyJet - Стелиос Хаджи-Йоану, който притежава дял от 34% от дружеството, е изпратил писмо за заседанието в сряда, с цел на него да бъде отстранен Андреас Биервирт. Последният е член на борда на директорите от 2014 година, пише Bloomberg.

Причината за отстраняването му е сделка за закупуването на над 100 нови самолета Airbus SE. Предприемачът Хаджи-Йоану е бил против нея на фона на кризата, в която се намира авиоиндустрията заради епидемията от коронавирус.

"Бордът е фокусиран върху справянето с безпрецедентните предизвикателства пред авиокомпанията и целия сектор", посочва той в писмото си.

От своя страна от борда на компанията са посочили в съобщение до фондовата борса, че "обмислят съдържанието на писмото и допълнителни изявления ще бъдат направени според ситуацията".

Според източници на Bloomberg от EasyJet обмислят поемането на нов дълг с цел да се справят в затрудненото положение, в което се намират и което беше причина компанията да "приземи" самолетите си.