Японският производител на електроника ще закрие завода си за смартфони в Пекин през следващите няколко дни с цел да намали разходите си от губещия бизнес.

Sony ще пренасочи производството в своята фабрика в Тайланд в опит да намали наполовина разходите и да успее да направи тази година печеливша за бизнеса със смартфони. От компанията са съобщили, че решението не е свързано с китайско-американските търговски отношения, пише Reuters.

Бизнесът със смартфони е едно от най-слабите звена на компанията, а и вероятно ще отчете загуба от $863 милиона за финансовата година, която приключва този месец.

Според анализаторите Sony трябва да продаде бизнеса си с телефони, защото едва ли ще успее да пребори острата ценова конкуренция наложена от другите азиатски играчи.

Компанията обаче няма никакво намерение да продава бизнеса, тъй като смята, че смартфоните ще продължат да бъдат ключови при развитието на технологиите, сред които 5G мрежата,  позволяваща дори управлението на автомобили.

Така, например, Fujitsu, която също е японска компания, продаде бизнеса си с мобилни телефони миналата година.

Това намали японските производители на телефони до 3 - Sony, Sharp и Kyocera, които остават в сянката на гигантите Apple и Samsung.