Икономическа разруха. Политически сътресения. Страдание. Пандемията предизвика порой от ежедневни негативни новини. Но през една от най-тежките здравни кризи от почти век, имаше и моменти, които носеха облекчение и радост или поне малко оптимизъм.

Ето списък на някои ярки събития и факти от тази година, събрани от Bloomberg, които може да сме пропуснали.

Успешният експеримент за работа от вкъщи

Въпреки че не всичко тръгна гладко, имайки предвид предизвикателствата за хората с деца, по-дълго работно време, неравен достъп до технологии или бърз интернет и известна доза стрес, стотици милиони хора успяха да работят дистанционно в продължение на почти една година, с което допринесоха за ограничаване на заразата. Радикалната промяна налага и глобално преосмисляне на това как може да изглежда работата, когато пандемията отшуми. Гъвкавото работно време, по-малко пътувания до работното място и други може да останат.

Природата (за кратко) се излекува.

Сривът в туризма и производството доведе до икономически разходи, но донесе и така необходимата глътка въздух за околната среда. Замърсяването на въздуха драстично е спаднало - с цели 65% в редица градове - макар и само за няколко месеца. Костенурките и китовете се завърнаха на плажовете в Тайланд. В Хонконг застрашените розови делфини се завръщат след спад на пътуванията с фериботите. В разгара на карантината през април животни се появиха по улиците на Испания, Чили и Обединените арабски емирства, което предполага, че екосистемите могат бързо да се възстановят, когато човешкото присъствие е минимално.

Открития на лекарства

Лекарствата, които помагат в борбата срещу Covid-19, са разработени, тествани и въведени за употреба за по-малко от година - скорост, несравнима в историята на науката за ваксините. Учени от Pfizer и BioNTech, Moderna, AstraZeneca и Университета в Оксфорд, както и китайската Sinopharm Group започнаха опити за създаването на ваксини за милиарди хора. Освен това успехът на Pfizer и Moderna при използването на генетичния материал иРНК, дава надежда за разработване на други животоспасяващи лекарства в бъдеще, включително за рак и сърдечни заболявания.

Чиста енергия

Covid-19 ускори тенденциите за захранване с чиста енергия. Търсенето на петрол спадна, което накара някои експерти да определят края на петролната ера. Някои мрежови оператори преминаха към по-евтина енергия от възобновяеми източници като вятърна и слънчева енергия.

Технологиите ни обединиха?

Представете си живот в изолация без технологии, които да ни свързват виртуално. Поколения наред откриха уменията си за готвене и ни ги показаха на платформи като Instagram и YouTube. Потребителите в интернет се впуснаха във виртуални сафарита и какво ли още не. Докато хората бяха под карантина, дронове и автономни роботи доставяха спешни медицински консумативи, хранителни стоки и други в някои части по света.

Трилиони стимули

За разлика от световната финансова криза от 2008 г., правителствата и централните банки осигуриха подкрепа за работниците и икономиките, както никога досега- повече от 20 трилиона долара подкрепа. В някои страни като Франция и Великобритания това спомогна за намаляване на безработицата, както и за поддържане на пазара на жилища и бизнеса. Оптимистите разглеждат стабилното икономическо възстановяване на Китай като ориентир за това къде се е насочил останалият свят през следващите месеци.

Година на открития

Не само ваксините предизвикаха вълнение в научния свят тази година. Изследователите откриха антибиотик, който може да лекува както акне при хора, така и болести по коалите. Бяха намерени и доказателства за тропически гори в Антарктида. Открити бяха и 2500-годишна египетска гробница с мумии и съкровища, както и начин за използване на алгоритми за потенциално разбиране на това как болестите нахлуват в клетките и множество други.