Представяте ли си за отседнете в луксозен хотел, който преди това се се славел като емблематичен затвор. Една японска компания иска да направи това реалност, като превръща известен бивш затвор в луксозен хотел с 48 стаи.

Става въпрос за бившия японски затвор Нара, построен през 1908 г., който е определен за културна забележителност в Япония през 2017 г. Сега ще бъде реновиран от Hoshino Resorts според изявление на компанията, цитирано от Business Insider.

Затворът "ще се превърне в луксозен хотел, в който гостите ще могат да се насладят емблематична сграда с обновен интериор", пишат от Hoshino Resorts.

Комплексът има специфичен дизайн, който е подобен на звезда, с пет крила, пръснати от централен команден пункт. Към административната сграда е разположена централен пункт за наблюдение, от който надзирателите виждат и петте отделения на затвора. Решетките на пода на второто ниво позволяват на надзирателите да виждат килиите на двете нива едновременно.

Хотелът, който ще изникне на негово място, ще е с площ над 6 200 квадратни метра и ще разполага с ресторант, салон и музей. Очакванията са той да отвори врати в началото на 2026 г., по плановете на Hoshino Resorts.

Как една изоставена гара в Испания се превърна в луксозен хотел

Как една изоставена гара в Испания се превърна в луксозен хотел

След години на ремонти гара "Канфранк" посрещна първите си гости през януари 2023 г.

Затворът на град Нара е една от първите подобни институции направени в западен стил, проектирани от японското правителство в ерата Мейджи, която приключва през 1912 г. Нара се намира на изток от град Осака.

През 1946 г. сградата става затвор за младежи в Нара и в него са прибирани хора на възраст между 16 и 26 години. Затворниците са имали различни задачи, като да придобият професионални умения като подстригване и изработване на регистрационни номера например. Целият комплекс може да побере около 635 затворници.

Плановете за трансформиране на затвора в хотелски комплекс се предлагат от 2017 г., когато той беше затворен и обявен за сграда на културата.

След това се наложиха ремонти за защита на сградите от земетресения, според. Компанията заяви, че хотелът е трябвало да отвори врати през 2021 г., но това е било отложено.

Телефонната палата в София става хотел

Телефонната палата в София става хотел

Главният архитект на София Здравко Здравков е издал виза за проектиране за преустройството на сградата