Изпълнителният директор на Pfizer Алберт Бурла все още не е се е ваксинирал с ваксината, която компанията му изработи срещу Covid-19. Мотивът му е, че той и други ръководители на компанията не искат "да прекъсват линията на ваксиниране".

Ваксината на Pfizer и BioNTech е първата одобрена за употреба в САЩ. Миналата седмица Администрацията по храните и лекарствата разреши ваксината да се използва от хора на 16 и повече години, а Центровете за контрол и превенция на заболяванията официално препоръчаха поставянето й.

Все още обаче са налични само ограничен брой дози и препоръките са да се даде приоритет на здравните работници.

По думите на 59- годишния изпълнителен директор на компанията той е в относително добро здраве, така че не би трябвало да получи ваксината преди други хора, които се нуждаят повече от нея. Според него ако той си постави ваксина, това може да помогне за повишаване на желанието на хората да направят същото, но подчерта, че "никой от ръководителите и членовете на борда няма да прекъсне линията на ваксиниране."

Той призова американците да "вярват в науката" и да се ваксинират. "Това е ваксина, която е разработена в светлината на прожекторите, като всички данни за нея са налични", каза той.

Първите доставки за ваксиниране в САЩ трябва да пристигнат в повече от 100 от 636-те предварително определени места за разпространение на ваксината в страната. Някои здравни работници на първа линия трябва да бъдат ваксинирани още в началото на другата седмица.

Доставката е голямо логистично предизвикателство. Федералното правителство си партнира с UPS, FedEx, McKesson, CVS, Walgreens, които помагат за разпространението на ваксината и прилагането й.

В САЩ печалната статистика расте - почти 300 000 смъртни случая, причинени от Covid-19. Здравни експерти предупреждават, че е голяма вероятността смъртността да не се забавя дори в продължение на месеци след пускането на ваксината,  защото САЩ няма да разполагат с достатъчно дози за ваксиниране сред население от 331 милиона американци и трябва да се даде приоритет на най-уязвимите от тях.

"Американското населението може да започне да се ваксинира до края на февруари или началото на март", заяви Алекс Азар, секретар на Министерството на здравеопазването и хуманитарните услуги.