Министерството на енергетиката обяви дългоочакваният старт на набирането на планове за кандидатстване по процедурата за създаване на фотоволтаични системи от страна на българските домакинства. Изпълнението на процедурата "Национална скица за подкрепяне на семействата в региона на силата от възобновими източници" в границите на Националния проект за възобновяване и резистентност има за цел да усили потреблението на възобновима сила в крайното ползване на семействата. По нея се дава безплатно финансиране за доставка и монтаж на слънчеви съоръжения за битово горещо водоснабдяване, както и на фотоволтаични системи с мощ до 10 kWp, които могат да включват и системи за предпазване на създадената електрическа сила.

Марияна Янева е директор "Политики" в Асоциацията за производство, съхранение и търговия с електроенергия. Тя коментира за Money.bg, че "все още България има една от най-тежките процедури за изграждане на фотоволтаични централи и това се дължи на политическата нестабилност в страната". Според енергийния експерт стартът на кандидатстването по Националния проект за възобновяване и резистентност определено е добра новина.

"Електроенергията, произведена от ВЕИ е най-евтината възможна енергия и затова фотоволтаичните централи са все по-предпочитана инвестиция у нас както за лично ползване, така и от страна на малкия, среден и едър бизнес", казва Янева.

Снимка 575070

Източник: iStock

Експертът допълва, че в случаите, в които изградим фотоволтаична централа, която не е само за лично ползване, а искаме и да продаваме електроенергия, "задължително се нуждаем от разрешение за строеж от съответната община. Освен това трябва да съгласуваме действията си с мрежовия оператор и да сключим договор със съответното дружество. И най-важното - да уточним на кого ще продаваме въпросната електроенергия".

Поне 42,5% от енергията в ЕС през 2030 г. - от ВЕИ

Поне 42,5% от енергията в ЕС през 2030 г. - от ВЕИ

Това е важно както за екологията, така и за политическата независимост на общността

Детайли по финансирането

От енергийното министерство съобщават, че за да получи финансиране даден план, той би трябвало да се отнася за жилище, където е непрекъснатият адрес на претендента. В него е належащо да се употребява неефикасен източник на топлинна сила, тоест печка, казан, камина и др./ на твърдо гориво /дърва, въглища и др./.

Общият размер на инвестицията е в размер на 240 милиона лева. От тях 140 милиона лева са за сметка на Механизма за възобновяване и резистентност и 100 милиона лева национално и частно съфинансиране. На първия стадий от реализацията ще бъдат разпределени 80 милиона лева.

Доставката и монтажът на слънчеви съоръжения за битово горещо водоснабдяване могат да бъдат финансирани по тази процедура напълно, но не повече от 1960.83 лева. Фотоволтаичните системи с мощ до 10 kWp се финансират до 70% , само че не повече от 15 000 лева. Кандидатите могат да подават своите документи до 10 ноември 2023 година, след което плановете ще бъдат класирани.

Кой и как може да се възползва от финансирането?

Вички физически лица, обитаващи собствено еднофамилно жилище или собствено жилище в многофамилна сграда, когато:

  • жилището, с което се кандидатства, е основно на кандидата

  • се заменя неефективен източник на топлинна енергия (печка, котел, камина и др.) на твърдо гориво (дърва, въглища и др.)

Какво точно ще се финансира?

  • Разходи за закупуване на слънчеви инсталации за битово горещо водоснабдяване до 100% от стойността на инсталацията, но не повече от 1 960.83 лева.

  • Фотоволтаични системи до 10 kWp, включително системи за съхранение на електрическа енергия до 70% от стойността на системата, но не повече от 15 000 лева.

Само до преди няколко години изграждането и финансирането на фотоволтаична централа беше истинска рядкост. Днес все повече хора разбират, че инвестицията в подобно нещо е както в полза на природата, така и в полза на собствения бюджет.

"В тази инвестиция има не просто възвръщаемост на разходите, а ни пести и много пари в бъдеще, заради безплатната и неизчерпаема енергия от слънцето", обобщава енергийният експерт Марияна Янева.

Икономиката на ЕС има официално поставена цел да стане неутрална по отношение на климата до 2050 година — с нулеви нетни емисии на парникови газове. Изпълнението на тази цел е едновременно предизвикателство и възможност за бърза енергийна трансформация. Стратегията на Европейския съюз за интегриране на енергийната система залага на ускоряване на електрификацията на енергийните нужди и очаква делът на възобновяема енергия в енергийния микс да се удвои до 55-60 % до 2030 година, а прогнозите показват дял от около 84% за 2050 година. 

Експерти: Климатичните цели са постижими само при четворни инвестиции във ВЕИ

Експерти: Климатичните цели са постижими само при четворни инвестиции във ВЕИ

Нужна е подкрепа за развиващите се страни, категорични са те