Двама съпрузи от Индиана, САЩ бяха осъдени на по шест години затвор заради кражбата на стоки на стойност над 1,2 милиона долара от електронния гигант Amazon, предава CNBC. Ерин и Леа Джанет Финан, и двамата на 38, са извършвали измамите цели две години преди да бъдат хванати.

"Схемата е била тяхната "работа", става ясно от делото. Между 2014 и 2016 г. двойката са създали стотици фалшиви интернет самоличности и акаунти в Amazon. След това поръчали над 2 700 продукта като дигитални камери GoPro, игрови конзоли Microsoft Xbox, лаптопи Apple MacBook и още много. След поръчката двамата казвали на компанията, че продуктът е дошъл повреден.

Amazon е известна с добрата си политика спрямо клиентите, която позволява на клиентите да получат заместващия продукт преди да върнат първоначално закупения.

Така съпрузите задържали и двата продукта, като ги продавали.

Имало е и случаи, в които са поискали по няколко пъти да бъде заменен един и същ продукт, става ясно още от делото. Така те са успяли да продадат три умни часовника Samsung с цена около 180 долара всеки, като са платили само един.

За да не ги хванат, те често ползвали карти за подарък.

Освен да излежат присъдата си, двойката - заедно с още един мъж на 29 г., който им е помагал да продадат продуктите - ще трябва да върнат сумата от 1,2 милиона долара.