Най-модерният многоцелеви изтребител от пето поколение F-35A ще кацне за първи път в България, потвърдиха пред Money.bg от Министерство на отбраната.

От ведомството не уточняват колко от впечатляващите машини ще пристигнат у нас, но се очаква те са поне два - колкото направиха изненадваща визита преди дни в естонската авиобаза Амари.

Модерните бойни изтребители ще направят демонстрацията на военновъздушни способности от екипажи и самолети на Военновъздушните сили на САЩ утре в авиобаза Граф Игнатиево.

Снимка 290732

Източник: F-35.com

F-35A струва повече от 98 милиона долара, по данни на производителя Lockheed Martin. Изтребителят се произвежда от 2006 г. и макар да не е най-скъпият в класа си, е смятан за върхово изпълнение от техническа гледна точка.

Самолетът е от пето поколение - почти невидим за радарите, с най-мощните и прецизни сензори слагани някога. Възможностите на серията F-35 позволяват на пилотите да локализират и проследяват врага, да заглушават радари и да прекъсват чужди атаки с несравнима ефективност. Благодарение на авиониката пилотът има достъп до реално време до информацията за битката с 360 градуса видимост. Данните, събирани от сензорите, се споделят веднага с бойните ръководители, независимо дали те се намират в морето, във въздуха и на земята.

Снимка 290734

Източник: F-35.com

На 15 април 2017 г. ВВС на САЩ прехвърлиха в Европа осем многоцелеви изтребители F-35A от състава на 388-мо изтребително крило базирана в Хил, Юта. Машините са базирани в британската авиобаза Лейкънхийд. Машините ще останат в Европа няколко седмици и ще участват в различни учения и тренировки със съюзнически ВВС.

Неофициално: Кабинетът предпочете Gripen за нови изтребители

Неофициално: Кабинетът предпочете Gripen за нови изтребители

Окончателното решение все пак ще бъде взето от следващото редовно правителство